מתגרשים? שמעתם על הסדר היוון?

אם החלטתם לפרק את החבילה כדאי שתעשו את זה בצורה טובה. כך, במידה ותצטרכו, תוכלו להגיע להסדרי היוון (הנחות מזומן) שיעזרו לכם בדרככם החדשה.

מתוך הספר: ארגז כלים למתגרש

הסכמי היוון טובים במיוחד במקרים שלהלן:

קיימת פסיקת מזונות או צפי לפסיקה כזאת, שהיא גבוהה מהכנסת האב או לפחות קרובה מאוד להכנסתו הריאלית. כדי להימנע ממצב שאב שהכנסתו 7,000 שקלים לחודש ישלם 6,000 שקלים מזונות בחודש, יש להוון את המזונות כרכוש.

"תשלם רק 4,000 שקלים בחודש כדמי מזונות," מציעה האם לאב, "ותמורת הנחה זו אקנה את חלקך ברכוש במחיר מפוחת, או שנמכור את הנכס כולו למישהו אחר ואני אקבל יותר ממחצית התמורה."


רוצים לקבל את המבצעים של הוצאת פוקוס ישירות לווטסאפ? קליק כאן להצטרפות לקבוצת הווטסאפ הסודית 🤫


הסדרי היוון נעשים אך ורק בהסכמת שני הצדדים. שום בית משפט אינו יכול לכפות הסכם היוון כחלק מפסק דינו והחלטותיו, אך משתמשים בהם לא מעט כי הם מהווים פתרון מצוין למצבים שבהם ה"שמיכה" קצרה:

  • שכר נמוך מדי לתשלום דמי מזונות גבוהים.
  • הפנסיה הצפויה אינה גבוהה דיה כדי ששני אנשים יוכלו לחיות ממנה בכבוד.

במקרים כאלו "מאזנים", כלומר ממירים ביטחון כלכלי עתידי תמורת כאן ועכשיו.

זהו פתרון יעיל גם להבטחת מדור לקטינים (הוצאות דיור). כשמתגרשים רוצים להשאיר את ההורה המשמורן (שבניגוד למה שסבורים רבים, יכול להיות האם וגם האב) ואת הילדים בבית שבו התגוררו קודם לכן, זאת כדי שלא לזעזע את עולמם של הילדים יתר על המידה.

גם את הוצאות המדור, שהם חלק ממזונות הקטינים, אפשר להוון כרכוש. בדרך זו אפשר לשמור על קורת הגג הקיימת של הילדים ותמורת זאת להפחית את התשלום העתי של המזונות ושל המדור.


זכרו, הסדרי היוון נעשים אך ורק בהסכמת שני הצדדים.

לעתים נעשה היוון חלקי תמורת פירוק עתידי. הסדר זה מכונה "פירוק שיתוף נדחה": משאירים את ההורה המשמורן עם הילדים בבית במשך תקופה קצובה מראש, בדרך כלל עד שהאחרון מגיע לגיל 21, ובמועד זה מחלקים את הדירה בצורה לא שווה, או מפחיתים במזונות, או עושים את שני הדברים: מפחיתים את דמי המזונות תמורת הישארות ההורה המשמורן והילדים בבית, ולאחר מכירת הבית נותנים לשני הטבות אלה ביטוי בחלוקת תמורתו בין בני הזוג.

היוון הוא הסדר מורכב, לכן חשוב מאוד לנסח היטב את פרטיו ולהקפיד בו ביותר על טובת הילדים ועתידם, שכן תביעות של קטינים ניתנות תמיד לפתיחה מחדש, גם לאחר שגובש הסכם.

אם ההסכם אינו מבטיח תמורה שווה והוגנת תמורת כל ויתור, יש לצפות שאחד הצדדים יחוש שנעשה לו עוול ויפתח אותו מחדש לפני חתימתו.

ניסוח מדויק וקפדני של הסכמי היוון הוא חשוב אף יותר מבכל הסכם אחר, כי הוא חייב לשקף את כל הוויתורים שנעשו ואת התמורות שניתנו תמורתם, ואם אחד מהם נפתח (נדון מחדש), מה המשמעות של הוויתורים האחרים. מלכתחילה יש לזכור שהיוון מחייב מצבת רכוש מסוימת ואינו מתאים לכל בית.

עם זאת, בפסיקות מסוימות בית המשפט נוקט דרכים יצירתיות דווקא כדי לחלק את הרכוש באופן בלתי שוויוני (לדוגמה, באמצעות "מזונות משקמים"), וזאת מטעמי צדק ועוד. "טעמי צדק" מתייחסים למקרי עוולה קיצוניים שעשה אחד הצדדים, כגון הברחת רכוש, בגידה ממושכת שפגעה כלכלית בבית המשותף ובניהולו, הימורים, אלימות מתמשכת וכו'.

 

ספרים נלווים: 

דלג לתוכן מרכזי