אנמיה: הטיפול הטבעי
מתוך הספר: האנציקלופדיה החדשה לריפוי טבעי
אם נחשוב לרגע על קצב החיים המטורף בעולם המערבי, הרי שזה נראה כמעט נורמאלי להרגיש עייף, חלש או חסר נשימה. אולם תסמינים אלה לעולם אינם נורמאליים. הם תמיד מצביעים על בעיה כלשהי. עבור מיליוני בני אדם בעולם המערבי הבעיה הזו היא אנמיה.
גורמים עיקריים לאנמיה
גופנו זקוק לברזל כדי לייצר כמות מספקת של המוגלובין. רוב מקרי האנמיה מקורם בחסר בברזל. החסר נובע בדרך כלל מתזונה לקויה, במיוחד כזו המורכבת ממזון מהיר. גם דיאטות ארוכות או חוזרות ונשנות עלולות להוביל לחסר בברזל. יש סיבות נוספות שבעטיין יכול אדם לסבול מחסר בברזל. איבוד דם, מכל סיבה שהיא, כמו ניתוח, טראומה, מחלת חניכיים, טחורים, פוליפים, סרטן המעי הגס, כיבים מדממים, דימום וסת חזק ועוד, עלולים לגרום לאנמיה. גם צורך מוגבר של הגוף בברזל, שמתעורר בדרך כלל בתקופת ההיריון, יכול לגרום לאנמיה. חסר בברזל יכול לנבוע גם מחוסר יכולת של הגוף לספוג רכיבים תזונתיים מסוימים כמו חומצה פולית וויטמין B12. במקרים נדירים ייתכן שחסרים בוויטמינים A, B2, B6 ו-C או בנחושת, יגרמו לאנמיה. לעיתים קרובות אנשים מבוגרים מאבדים את היכולת לספוג את רכיבי התזונה האלה. בעיה זו קיימת גם אצל אנשים הסובלים מהפרעות במערכת העיכול כמו למשל מחלת קרוהן, או דלקת כיבית של המעי הגס. בדרך כלל חסר בברזל נובע משילוב של הגורמים הללו.
במקרים נדירים אנמיה היא תוצאה של מחלת דם תורשתית, שבה נהרסות כדוריות הדם האדומות בטרם עת. טלסמיה, אנמיה חרמשית וספרוציטוזיס הן צורות חריפות, ולעיתים אף קטלניות, של אנמיה. אנשים הסובלים ממחלות אלה צריכים לקבל טיפול תרופתי במשך כל ימי חייהם. אנמיה יכולה גם להתרחש כתוצאה מחוסר יכולת מוחלט לספוג ויטמין B12. בהפרעה זו ניתן לטפל בקלות באמצעות נטילה של כמוסות ויטמין B12 להנחה מתחת ללשון, זריקות סדירות של ויטמין B12, או באמצעות שיפור רמות חומציות הקיבה.
אם אתם חושדים שיש לכם אנמיה, רוב הסיכויים שניתן לתקן את המצב בעזרת תוספי תזונה. חשוב עם זאת שתיפנו לרופא כדי לקבל אבחנה מדויקת ומקצועית של הבעיה. התסמינים של האנמיה יכולים להיות דומים לתסמינים של מחלות אחרות, כך שיהיה עליכם לעבור בדיקה גופנית יסודית.
הטיפול התזונתי באנמיה
שינויים בתזונה חשובים מאוד לכל מי שסובל מאנמיה. אם תפעלו על פי ההצעות הבאות במשך מספר שבועות ועדיין תרגישו עייפים, התייעצו עם הרופא. ייתכן שיש הפרעה נוספת שגורמת למצב הזה, או שאתם סובלים מהפרעה אחרת ולא מאנמיה.
תכננו את ארוחותיכם כך שיכילו הרבה ברזל. המקור הטוב ביותר למינרל זה הוא כבד עגל שגדל במרעה אורגני. בספר האנציקלופדיה החדשה לריפוי טבעי אנחנו אומנם לא נוהגים לעודד צריכה של מזונות מן החי, אולם ייתכן שבשלב זה חיוני לשלב כבד בתזונה שלכם עד שגופכם ישוב לאיתנו.
הכלילו בתפריטכם ירקות עליים (חוץ מתרד - קראו את ההערה לגבי החומצה האוקסלית בסעיף הבא -מזונות שיש להימנע מהם), כרישה, אגוזי קשיו, דובדבנים, תותים, פירות יבשים, תאנים, אצות חומות מסוג קלפ (Kelp) וביצים. כולם מהווים מקורות מצוינים לברזל. אם אתם צמחוניים ואינכם מוכנים לאכול כבד עגל, הקפידו לאכול מנה אחת או שתיים של ירקות עליים בכל ארוחה.
גם מולסה עשירה מאוד בברזל. טלו כף ממנה בכל יום. ניתן למצוא את המולסה בבתי טבע. קראו את התווית בעיון מאחר שלא כדאי לכם לקנות מולסה שהוספה לה גופרית.
שמרי בירה הם מקור טוב לברזל, חומצה פולית וויטמין B12. הוסיפו כף אחת של שמרי בירה לדגני הבוקר, לסלטים או לשתייה. עשו זאת מדי יום.
ויטמין C מסייע לגוף לספוג ברזל ולשמור עליו. כאשר אתם אוכלים מזונות עשירים בברזל, שתו ביחד עם הארוחה מיץ הדרים או טלו תוסף של ויטמין C.
בשלו את האוכל בכלי בישול העשויים מברזל יצוק. המזון יספוג מעט מהמינרל המצוי בכלי בישול אלה. שיטה זו יעילה במיוחד לצמחונים המתקשים לספק לגופם כמות מספקת של ברזל.
אם אתם סובלים מבעיה במערכת העיכול המקשה עליכם לספוג מזון ביעילות, הכינו מיץ מהירקות שהצענו זה עתה ושתו כמה כוסות ממיץ זה מדי יום. המיצים אינם דורשים מהקיבה ומהמעיים לעבוד קשה ומרכיבי המזון המצויים בהם עוברים בקלות לזרם הדם.
אל תאכלו תרד, רברבר (ריבס), עגבניות או שוקולד. מזונות אלה עשירים בחומצה אוקסלית, חומר המפחית את יכולתו של הגוף לספוג ברזל.
סודה, חלב ומוצרי חלב, קפה ותה שחור חוסמים גם הם את היכולת לספוג ברזל. הימנעו מהם.
ברזל יוצא מן הגוף דרך המעיים. אל תאכלו אפוא סיבים תזונתיים או תוספי מזון העשירים בסיבים תזונתיים יחד עם מזונות עשירים בברזל. הימנעו כליל מאכילת סובין חיטה לא מבושל. זהו משלשל חזק שיכול להוציא מגופכם את כל הברזל שאכלתם במשך היום.
הימנעו משתיית חלב-פרה מאחר שהוא יכול לגרום לדימום נסתר במעיים. הדבר נכון במיוחד לגבי ילדים.
הרבה נשים צעירות – וגם יותר ויותר גברים – נעשים אנמיים כתוצאה מאימוץ דיאטות אופנתיות. אם אתם באמת צריכים לרדת במשקל, אל תרעיבו את עצמכם. במקום זאת, הגבילו את צריכת השומנים והסוכרים ואכלו מזונות רבים בעלי ערך תזונתי גבוה, כמו ירקות, פירות, מוצרי סויה ודגנים מלאים.
מרשם-על מס' 1: ברזל טלו 100-50 מ"ג תוסף ברזל בעל יכולת ספיגה טובה כמו ברזל ציטראט, ברזל גלוקונאט, ברזל גליצינאט או ברזל פומראט, 2-1 פעמים ביום. כמו כן, מוצרים שבתווית שלהם מצוין שהם מכילים קושרי ברזל (Iron chelate) נספגים בדרך כלל היטב. אל תיטלו ברזל גופריתי שאינו נספג היטב ועלול לגרום לקלקול קיבה. |
מרשם-על מס' 2: ויטמין B12 טלו 2,000-1,000 מק"ג B12 ביום, עדיף בצורת מתיל-קובלאמין. הטבליות שמניחים תחת הלשון נספגות היטב. כמו כן הרופא יכול להחליט שבשלבים הראשונים עדיף לתת זריקה של הוויטמין. שימו לב: טלו תוסף במינון גבוה שכזה רק אם הרופא איתר אצלכם חסר בוויטמין B12 . |
מרשם-על מס' 3: חומצה פולית טלו מדי יום 1,200-800 מ"ג חומצה פולית. הטבליות שמניחים תחת הלשון נספגות היטב. כמו כן הרופא יכול להחליט שעדיף להזריק את החומר בשלבים הראשונים. שימו לב: טלו חומצה פולית במינון גבוה שכזה רק אם הרופא איתר אצלכם חסר בחומצה פולית. |
מרשם-על מס' 4: תרופה הומיאופתית – Ferrum phosphoricum טלו 3 פעמים ביום 3 טבליות בפוטנציה של 3x או 6x. תרופה הומיאופתית זו מגבירה את יכולתם של התאים לנצל ברזל. יש ליטול בהנחיית ההומיאופת בלבד. |
מרשם-על מס' 5: ספירולינה (Spirulina ) טלו 2,000 מ"ג 2 פעמים ביום. הוכח כי אצה זו משפרת את האנמיה מאחר שהיא מעודדת יצירה של תאי דם אדומים במוח העצם. |
מרשם-על מס' 6: חומעה צהובה (Rumex crispus) טלו כמוסה אחת בכל ארוחה. הצמח מכיל ברזל ואף משפר את ספיגת המינרל בגוף. |
מרשם-על מס' 7: ויטמין C עם כל מנת ברזל טלו 500-250 מ"ג של הוויטמין. ויטמין C מספק סביבה חומצית המסייעת לספיגת הברזל. |
המלצות נוספות לטיפול באנמיה – צמחי מרפא ועוד
• שורש הערבז (Gentiana luten) מעלה את רמת חומצת הקיבה ובכך תורם לשיפור הספיגה. טלו כמוסה המכילה 300 מ"ג בתחילת כל ארוחה.
• בטאין הידרוכלוריד (Betaine HCl) מעלה את רמת חומצת הקיבה. טלו 3-1 כמוסות בכל ארוחה.
• קיימים כמה צמחי מרפא היונקים ברזל מהקרקע בעת צמיחתם. כאשר אתם אוכלים אותם, מקבל גופכם כמות גדולה של המינרל. כמה מצמחי המרפא הטובים ביותר לטיפול באנמיה כוללים את שן הארי (Taraxacum officinale), פוּ ד'ארקו (Tabebuia avellanedae) ועלי סרפד (Urtica dioica). קיימות בשוק תרכובות מסחריות המשלבות את הצמחים הללו לתכשיר אחד ל"חיזוק הדם". טלו בהתאם להוראות המופיעות על האריזה. אם אתם רוצים לרכוש וליטול את צמחי המרפא בנפרד, להלן המינונים המומלצים:
- שן הארי (Taraxacum officinale), בנוסף לתכולת הברזל הגבוהה שבו, צמח מרפא זה מנקה את
הדם ומסלק רעלים מן הכבד. בחרו במוצר העשוי משורש שן הארי וטלו 5-3 גרם מדי יום.
- ניתן ליטול פוּ ד'ארקו (Tabebuia avellanedae) בצורת תה. במשך היום שתו כמה כוסות תה
מחליטת הצמח. לחילופין תוכלו ליטול 100 מ"ג מהתכשיר 3 פעמים ביום.
- עלי סרפד (Urtica dioica) משמשים לטיפול באנמיה מאחר שהם מכילים שפע של רכיבים תזונתיים.
טלו 300 מ"ג 3-2 פעמים ביום.
• ממחקרים שנערכו בבני אדם נמצא כי צמח האשווגנדה (Withania somniferum) מעלה את מספר תאי הדם האדומים. טלו 3,000-2,000 מ"ג מדי יום.
• דונג קוואי (Dong quai) נחשב לצמח מחזק דם ברפואה הסינית המסורתית. טלו 500 מ"ג פעמיים ביום למשך חודש.
בספר האנציקלופדיה החדשה לריפוי טבעי תמצאו המלצות נוספות לטיפול באנמיה וגם הצעות לטיפולים משלימים אשר ביכולתם לעזור בטיפול בבעיה, כמו: הומיאופתיה, ארומתרפיה, פרחי באך, רפלקסולוגיה ועוד.
ספרים נלווים:
-
כיצד לחזק את הלב ולהבריאו ללא דיאטות מלאכותיות, תרופות מסוכנות ופעילות אירובית חסרת תועלת
מחיר קטלוגי 98.00₪מחיר שלנו 78.40₪
-
המדריך המקיף לחיים בריאים וארוכים. סודות הבריאות מהעת העתיקה ועד למאה ה-21
מחיר קטלוגי 128.00₪מחיר שלנו 102.40₪
-
מהן התרופות אשר מרוקנות את מאגרי הוויטמינים והמינרלים מגופנו וכיצד להשלים את החסרים בדרך טבעית. ספר...
מחיר קטלוגי 98.00₪מחיר שלנו 78.40₪
-
תוספי התזונה יכולים להאט הזדקנות ואף למנוע ולמתן מגוון רחב של מחלות.
מחיר קטלוגי 128.00₪מחיר שלנו 102.40₪