גזים ונפיחוּת: שיטות פשוטות להפגתם

אחת הבעיות המטרידות והנפוצות ביותר בקרב האנושות היא גזים ותחושת נפיחוּת בבטן. האיורוודה מציעה כמה דרכים להתמודד איתם. יש מישהו בקהל שזה לא קשור אליו בכלל?
 
 
אין איש שלא חווה נפיחות בבטן. כל אחד ואחת מאיתנו חווה מדי פעם גזים והפרעות במעי הגס. כולנו רגישים למצבים אלה מסיבות שונות. ראשית, המעי הגס הוא מעוז הוואטה דושה, הדושה הנוצרת מאֶתֶר ומאוויר. אם ואטה גוברת במעי הגס עקב אכילה של מזונות המגבירים ואטה, או בגלל מזג אוויר קר, חרדה, נדודי שינה וגורמים אחרים – גזים עלולים להצטבר.
 
בנוסף, כשאנו אוכלים דבר מה, אנו בולעים כמות קטנה של אוויר, הגורם להגברה של ואטה דושה. כל מאכל שאוכלים עובר תסיסה מסוימת, היוצרת גזים. גזים אלה, בחלקים השונים של המעיים, יוצרים התנפחויות ונפיחויות ואי-נעימות.
 
נפיחויות ואי-נעימויות (istockphoto)
 
 
מג'ינג'ר ועד טריפאלה
 
להלן דרכים אחדות להתגברות על הנפיחות:
 
תרופת ג'ינג'ר (זנגביל): גרדו מעט שורש טרי של ג'ינג'ר (זנגביל) בכמות של 1 כפית, והוסיפו לו 1 כפית של מיץ לִימֶטָה (ליים/לימון). אִכלו את ה"תרופה" הזאת מייד לאחר הארוחה.
 
תרופה על בסיס של מיץ לימון. שיטה פשוטה נוספת להפחתת הגזים, היא לערבב 1 כפית של מיץ לימון עם ½ כפית סודה לשתייה בתוך 1 כוס מים קרים. להשגת תוצאות מיטביות, שתו את המשקה במהירות, מייד בתום הארוחה (הוא מייצר דו-תחמוצת הפחמן, המקל את העיכול).
 
תערובת של גרעיני כמון-שומָר-סלרי. הכינו תערובת של גרעינים קלויים: כמון, שומָר ואג'וואן (גרעיני סלרי הודי). (בסעיף "אלרגיות למזון" יש המלצות בעניין קליית הגרעינים). לאחר כל ארוחה, טלו ½-1 כפית מן התערובת, לעסו היטב ובִלעו עם 1/3 כוס מים חמים.
 
טבליות פחם. תרופה פשוטה אחרת היא פחם בטבליות, הניתן להשגה ברוב החנויות למוצרי טבע. בִלעו 2 טבליות לאחר ארוחת הצהריים וארוחת הערב. הפחם סופג את הגזים ומסייע למניעת התנפחות.
 
טבליות צמחיות. מדע האיורוודה מציע גם את צמחי המרפא שאנקאוואטי (תערובת איורוודית מסורתית) ולסונאדיוואטי (תערובת איורוודית מסורתית). שתי תערובות צמחי המרפא הללו יעילות להרגעת כאבי בטן ולהפחתת הנפיחות. טלו 1 טבלייה (זמינה ברוב המקומות לממכר צמחים איורוודיים) בערב, במשך 5 ימים.
 
הנחיות בנושא תזונה. נפיחות בבטן הינה בעיה של ואטה, ולכן תזונה המרגיעה ואטה עשויה למנוע את היווצרותה. הימנעו ממאכלים נאים, מזון ושתייה קרים ורוב הקטניות. מאכלים תוססים מגבירים אף הם היווצרות של גזים במעי הגס, ולכן כדאי להימנע מהם.
 
טריפאלה. בסוף הרשימה מובאת גם ההמלצה ליטול את התרכובת הצמחית טריפאלה. בלילה לפני השינה, השרו ½-1 כפית טריפאלה בכוס מים רותחים למשך 5 עד 10 דקות, ושתו את המשקה.
 
 
 ספרים נלווים: 
דלג לתוכן מרכזי