הורמונים זהים ביולוגית, הורמונים טבעיים והורמונים מורכבים

לפניכן עובדות ונתונים שחשוב שתכירו על מאחורי הקלעים של תעשיית ההורמונים לגיל המעבר, על מנת שתוכלו להפריד בין רפואה לשיווק.

מתוך הספר: כל מה שאת חייבת לדעת על גיל המעבר

הורמונים זהים ביולוגית, הורמונים על בסיס צמחי והורמונים מורכבים המותאמים אישית – כיצד השתרשו והפכו לתעשייה מפלצתית כפי שהינם היום – זהו סיפור טעון אף יותר מהסיפור שמאחורי הטיפולים ההורמונליים לגיל המעבר (MHT). כשמדובר במוצר מורכב, מה שהאישה מקבלת למעשה הוא אותו הורמון המצוי בתרופת מרשם, רק ללא הדיוק והפיקוח על בטיחות השימוש.

הורמונים זהים ביולוגית

המונח "זהים ביולוגית" משמש לתיאור הורמונים שכביכול זהים להורמונים המיוצרים על ידי הגוף, במיוחד אסטרדיול, פרוגסטרון, אסטרון וטסטוסטרון. זהו מונח לשוני ולא רפואי, אבל מרוב שימוש הוא פילס את דרכו ללקסיקון.

ההורמונים הזהים ביולוגית הם בעייתיים מכמה בחינות. ראשית, מבחינה רפואית הם מיותרים. אסטרדיול שיוצר מהשחלות זהה לאסטרדיול שיוצר במעבדה. המונח "טיפולי" או "תרופתי" יכול לשמש, אם יש צורך בכך, כדי להדגיש את המקרים שבהם האסטרדיול יוצר במעבדה. נשים יכולות להבחין בין השניים, על פי הצורך. מי שבוחרים את המונח "זהים ביולוגית" אינם סומכים על שיקול הדעת של הנשים או שאינם מעוניינים שהן יידעו את האמת.

הורמונים לגיל המעבר. להפריד את הרפואה מהשיווק.
תמונה: Canva

המונח "זהים ביולוגית" מזכיר במידת מה את הטבע, ולכן אנו נוטים לייחס משמעות חיובית למילים אלה או למשפטים העושים בהן שימוש. חשוב לזכור כי "טבעי" אינו בהכרח הבטוח ביותר לשימוש. הרדוף הנחלים, למשל, הינו רעיל ביותר, כל חלק שבו. הוא כה רעיל, עד שנרשמו מקרי הרעלה בעקבות אכילת חלזונות שניזונו מהצמח. כך, אסטרדיול המיוצר בגופנו הוא טבעי, אך הוא אחראי גם להיווצרות של קרישי דם וסרטן השד, גם במינון המיוצר באופן טבעי על ידי השחלות. אין להסיק מכך שהאסטרדיול אינו בטוח לשימוש כחלק מהטיפול ההורמונלי לגיל המעבר. זאת רק דוגמה לכך שלא כל מה שטבעי הוא גם בטוח לשימוש. מה שקובע הוא המדע והערכה קפדנית.


רוצים לקבל את המבצעים של הוצאת פוקוס ישירות לווטסאפ? קליק כאן להצטרפות לקבוצת הווטסאפ הסודית 🤫


אם במדע עסקינן... המונח "זהים ביולוגית" אינו יכול להיות מדויק, כיוון שהורמונים המיוצרים במעבדה אינם זהים ברמה הבימולקולרית להורמונים המיוצרים על ידי השחלות. זוהי אולי התפישה הרפואית המורכבת ביותר בספר זה, אבל היא חשובה, מאחר שנשים זקוקות לרפואה, לא לשיווק. לכל היסודות הכימיים יש איזוטופים, שהם גיוונים (וריאציות) עם מספר שונה של נויטרונים. (נויטרון הוא חלקיק בגרעין האטום). הפחמן, האטום שבבסיס ההורמונים הסטרואידיים, הוא בעל 2 איזוטופים – 12C ו-13C. ההורמונים הסטרואידיים המיוצרים מסטרואידים צמחיים בדרך של סינתזה למחצה – היחס שיש בהם בין שני האיזוטופים הנ"ל שונה בהשוואה ליחס ביניהם בהורמונים המיוצרים בגוף, כלומר – הם אינם זהים מבחינה ביולוגית. הם מאוד דומים, אבל אינם זהים. הסיבה היא כי בסטרואידים הצמחיים כגון דיוסגנין [diosgenin], החומר שיומר כימית להורמון, יש יחס קבוע בין 12C ל-13C. הכולסטרול, חומר הגלם שהגוף האנושי משתמש בו כדי לייצר הורמונים כגון אסטרדיול או פרוגסטרון, הוא בעל טווח של איזוטופים 12C ו-13C שונים, כיוון שבני האדם אינם מקבלים את הכולסטרול שלהם ממקור אחד בלבד, אלא ממקורות שונים מן החי ומן הצומח. לכן, אסטרדיול המיוצר ממקור יחיד, מבטטה או סויה, הוא ממקור אחד בלבד. אבל לגוף אין זה משנה. בסיכומו של דבר, הורמונים המיוצרים במעבדה אינם יכולים להיות זהים ביולוגית למה שהגוף שלנו מייצר. הם יכולים להיות עקרונית דומים בכל מה שהגוף צריך, אבל זה מוכר פחות מבחינה שיווקית.

הורמונים טבעיים על בסיס צמחי

אסטרדיול ופרוגסטרון המיוצרים מדיוסגנין או סטרואידים צמחיים אחרים משווקים לעיתים קרובות באופן לא מדויק כמיוצרים על בסיס צמחי. הרושם המתקבל הוא כי מדובר בייבוש וטחינת עלים או צמחים באמצעות מכתש ועלי, בעוד שהאמת היא כי הורמונים אלה מיוצרים בתהליך רב שלבי במעבדה מדיוסגנין או רכיבים דומים (ר' פרק 17). אחד משלבי ההפקה מערב צמח בתהליך, אבל, על פי ההיגיון הזה, גם הדלק למכוניות הוא טבעי.

הבעיה הנוספת היא שההגדרה "על בסיס צמחי" עלולה להטעות, כי אנשים מתבלבלים בינה לבין פיטואסטרוגנים, שהם רכיבים צמחיים הפועלים כמו אסטרוגן (ר' פרק 19). נשים רבות סבורות כי ההורמונים המורכבים המבוססים על צמחים שהן נוטלות הינם מיצוי של שורש בטטה פראית ולא הורמון, ולכן, לא היו מוטרדות מנושא בטיחות השימוש בהם. נשים הרי רגילות לשמוע כי ההורמונים על בסיס צמחי הם בטוחים לחלוטין לנטילה.

המונחים "זהים ביולוגית" ו-"על בסיס צמחי" גם רומזים על אורח חיים מסוים, בדרך דומה לשיווק הפרמרין כמוצר של זוהר בעבר. דימוי שנות ה-60' של מסיבות קוקטייל הוחלף בשפע של פירות וירקות ומחשבה על אישה מהממת המבצעת תרגילי יוגה על שפת הים בשעת השקיעה.

שימוש פתלתל במילים והצגת חצאי אמיתות יכולים לשנות באופן משמעותי את המידע המוצג בכל הנוגע להורמונים. להלן הקביעה המופיעה בגוגל כשמחפשים את המונח פרוגסטרון:

פרוגסטרון מיקרונייזד טבעי [natural micronized progesterone] הוא סוג של הורמון הפרוגסטרון שהופק מצמחים ותואם את הפרוגסטרון האנושי, בניגוד לצורות הסינתטיות המצויות בגלולות למניעת היריון ובצורות רבות של טיפולים הורמונליים חלופיים לגיל המעבר המשמשים בתקופת המנופאוזה (כגון פרוברה [provera]).

הגדרה זו מרמזת שהפרוגסטרון מופק מצמחים וכי הוא טוב, ואילו ההורמונים האחרים הם סינתטיים וכימיקליים המיוצרים בצורה מפלצתית במעבדה, וללא ספק עלולים לגרום לנזקים. להלן הפסקה המשוכתבת, עם המידע והמינוח הנכונים:

פרוגסטרון טיפולי הוא צורה סינתטית למחצה של ההורמון פרוגסטרון, כלומר – הוא מיוצר במעבדה מדיוסגנין, שהוא רכיב המצוי בצמחים מסוימים. לפרוגסטרון הטיפולי מבנה כימי זהה לזה של הפרוגסטרון האנושי. הורמונים אחרים סינתטיים למחצה עם מבנים כימיים שונים אבל קשורים לפרוגסטרון יכולים להימצא בגלולות למניעת היריון ובצורות רבות של טיפולים הורמונליים לגיל המעבר (אחד מהם הוא הפרוברה, שכמו הפרוגסטרון הטיפולי, מיוצר אף הוא במעבדה מדיוסגנין).

יש הבדל בין הקטעים, נכון? הדיוק חשוב. מדובר ברפואה ולא באלכימיה.

ספרים נלווים:

דלג לתוכן מרכזי