הצלחה בעבודה – לכו בעקבות הכישרונות שלכם

חלק ב': הדרך להכיר את הייעוד שלכם, ולהפוך אותו למשרה שווה
מתוך הספר: אדם רגיש מאוד 
 
 
הגדרה מחדש של הנקודות הקריטיות בהיסטוריית הייעוד והעבודה שלכם

הגיע הזמן להפסיק לרגע ולעסוק בהגדרה מחדש, כפי שעשיתם בפרקים הקודמים. הכינו רשימה של הצעדים המקצועיים החשובים או השינויים העיקריים בעבודה שלכם. נסו לכתוב איך תמיד הבנתם אירועים אלה. האם הוריכם רצו שתהיו רופאים, אבל ידעתם שזה לא מתאים לכם? האם מאחר שלא קיבלתם הסבר טוב יותר, פשוט קיבלתם את הדעה שאתם "רכים מדי" או "חסרי מוטיבציה"? עכשיו כתבו מה שאתם מבינים לאור התכונה שלכם. במקרה זה, אולי תכתבו שרוב האנשים הרגישים מאוד בהחלט אינם מתאימים לעבודת הפרך והשקידה הבלתי אנושית, שנדרשות, לרוע המזל, על-ידי רוב בתי הספר לרפואה.

האם ההבנה החדשה שלכם מעלה במוחכם משהו שאתם צריכים לעשות? בדוגמה שלמעלה, כדאי לכם לדון עם ההורים בהבנה חדשה זו של בית הספר לרפואה ומה שכרוך בו, אם הם עדיין מחזיקים בדעותיהם השליליות. אולי תחפשו בית ספר לרפואה שהוא הומאני יותר; אולי תלמדו מקצוע שקשור לתחום, כגון פיזיולוגיה או דיקור, שיאפשר לכם לבחור בסגנון שונה של השכלה מקצועית.

 

הכירו את הייעוד שלכם

ייתכן שיש ביניכם כאלה שנאבקים כדי לגלות את הייעוד שלכם, ואתם מרגישים מעט תסכול, משום שהאינטואיציה אינה עוזרת לכם עוד. לרוע המזל, האחרונה גם עלולה להפריע לכם, משום שהיא מגבירה את המודעות שלכם לקולות פנימיים, שמדברים למען אפשרויות רבות מדי. כן, היה עדיף רק לשרת אחרים, לא לחשוב כמעט על הרווח החומרי שלנו. אבל משמעות הדבר היא הימנעות מסגנון חיים שמאפשר לנו לשאוף לדברים המעודנים יותר. מצב זה גם אינו מאפשר לנו לממש את הכישרונות האמנותיים שלנו. אולי כדאי להתרכז ברוחני? אבל זה כל כך "מרחף", ואילו אנחנו אוהבים את החיים הארציים. אולי נהיה מאושרים אם נעבוד למען מטרות אקולוגיות, אבל הבעיה היא שצורכי האדם רבים כל כך, שקשה לבחור למה להיענות.

כל הקולות חזקים. איזה מהם הוא הצודק? אם אתם מוצפים על ידם, קרוב לוודאי שתתקשו לקבל החלטה; כך בדרך כלל המצב עם אנשים אינטואיטיביים מאוד. משום כך אתם צריכים לפתח את היכולת להחליט ולבחור את הייעוד שמתאים לכם. לכן, נסו לחלק את האפשרויות שבפניכם לזוגות או לשלישיות. כדאי לכם גם להכין רשימה רציונאלית של נימוקים "בעד" ו"נגד". אולי פשוט תעמידו פנים שבחרתם בדרך מסוימת ותנסו לחיות איתה למשך יום או יומיים.

כשאנחנו אינטואיטיביים מאוד ו/או מופנמים יש לנו בעיה נוספת – איננו יודעים בדיוק מהן העובדות. אנחנו מניחים ל"תחושות הבטן" שלנו לכוון אותנו. איננו אוהבים לשאול. אבל איסוף מידע מבוסס מאנשים אמיתיים הוא חלק מתהליך האינדיבידואציה, בעיקר עבור אנשים כמוכם.

אם אתם מרגישים שאתם "פשוט אינכם מסוגלים", אתם מגלים את המכשול השלישי שעומד בפניכם כשאתם רוצים לדעת מהו הייעוד שלכם: ביטחון עצמי נמוך. עמוק בפנים אתם יודעים, קרוב לוודאי, מה שאתם באמת רוצים לעשות. ייתכן שבחרתם משהו שלא תצליחו בו, כדי להימנע מלעשות את האפשרי. אבל אולי אתם עדיין מבולבלים בקשר למה שאתם יכולים ולא יכולים לעשות.


רוצים לקבל את המבצעים של הוצאת פוקוס ישירות לווטסאפ? קליק כאן להצטרפות לקבוצת הווטסאפ הסודית 🤫


כאנשים רגישים מאוד אתם עשויים להיתקל בקושי רב יותר בביצוע משימות מסוימות, שעל-פי הסטנדרטים של התרבות שלכם חיוניות להצלחה ברוב המקצועות – דיבור או הופעה בציבור, היכולת לסבול רעש, ליהנות ממפגשים, לפתח קשרים עסקיים, להתמודד עם פוליטיקה במקום העבודה, לצאת לנסיעות. אבל עכשיו אתם יודעים מהי הסיבה הספציפית לקושי שלכם, ואתם יכולים לבדוק דרכים כדי לעקוף את עוררות-היתר, שמצבים כאלה גורמים. לכן יש מעט מאוד שאינכם יכולים לעשות, אם רק תמצאו את דרך הפעולה שמתאימה לסגנון האישי שלכם.

לא קשה להבין למה לאנשים רגישים מאוד יש ביטחון עצמי נמוך. פעמים רבות הרגשתם שאתם פגומים. אולי ניסיתם כל כך להשביע רצון אחרים, שהייתם לא יותר מאשר גשר בדרכם של אחרים, וכך גם התנהגו אליכם, כמו דבר שדורכים עליו. אולם איך תרגישו אם לא תנסו לפחות? איך תדעו אם "הגעתם למנוחה ולנחלה?"

אתם אומרים שאתם פוחדים להיכשל. איזה קול פנימי אומר זאת? חכם שמגן עליכם? או ביקורתי שמשתק אתכם? כדי שתוכלו להתחיל בכלל, הניחו שהקול הפנימי צודק ואתם תיכשלו. נסו לשכוח את האנשים שניסו והצליחו, שהם הנושא של כל כך הרבה סרטים. אני מכירה אנשים שניסו ונכשלו. רבים מהם. אולי אין להם המון כסף והרבה זמן פנוי, אבל הם מאושרים יותר משום שניסו. עכשיו הם מתקדמים לעבר מטרות אחרות, חכמים יותר בגלל מה שלמדו על עצמם ועל העולם. באמת, מאחר ששום מאמץ אינו מסתיים בכישלון מוחלט, הם בטוחים בעצמם עכשיו יותר מכפי שהיו כש"ישבו על הגדר".

לבסוף, בעודכם מחפשים אחרי הייעוד שלכם, אנא השתמשו בספרים ובשירותים המצוינים שעוסקים בבחירת מקצוע. פשוט זכרו תמיד את הרגישות שלכם כגורם חשוב, שרוב היועצים לענייני מקצוע אינם מתייחסים אליו.

מה עושים אנשים רגישים אחרים

כדאי לכם לשמוע על סוגי הקריירות שאנשים רגישים אחרים בחרו, אבל זכרו שכל אחד מאיתנו מביא איתו את הכישרון הטבעי שלנו לכל דבר. בסקר הטלפוני שערכתי, מצאתי, לדוגמה, שרק מעטים מבין האנשים הרגישים עובדים כאנשי מכירות, אבל אחד מהם עסק בכך בכל זאת – הוא מכר יינות איכותיים. אחרת מכרה נדל"ן, ואמרה שהיא משתמשת באינטואיציה שלה כדי להתאים בתים לאנשים.

יש אנשים רגישים שמעצבים משרות שונות – כמעט כל סוג של עבודה – למשהו שקט, מהורהר ומצפוני. מצאתי כאלה שהיו מורים, מעצבי שיער, יועצי משכנתה, טייסים, דיילים, פרופסורים, שחקנים, מחנכים לילדות המוקדמת, מזכירים, רופאים, אחים, סוכני ביטוח, ספורטאים מקצועיים, טבחים ויועצים.

עבודות אחרות נראות בבירור כמתאימות לאנשים רגישים מאוד: נגרים, מומחים לטיפוח בעלי חיים, פסיכותרפיסטים, מפעילי ציוד כבד (מרעיש, אבל ללא מגע עם אנשים), חקלאים, סופרים, אשמנים (הרבה מאוד), טכנאי רנטגן, מטאורולוגים, גננים, מדענים, מתעתקים רפואיים (משפה אחת לשפה אחרת), עורכים, מומחים למדעי הרוח, רואי חשבון וחשמלאים.

מחקרים גילו ש"ביישנים" מרוויחים פחות, אבל אני מצאתי הרבה אנשים רגישים מאוד במשרות שנראה היה שהשכר שלהן טוב – מנהלים, בנקאים. היו חוקרים שגילו שהמשיבים לשאלונים שלהם, לכאורה ביישנים, קיבלו שכר נמוך בגלל עיסוק מיוחד במינו. כך קרה במחקר שלי: שיעור האנשים הרגישים מאוד, שכינו את עצמם עקרות בית או הורה במשרה מלאה (לא כולם נשים), היה כפול ממספרם בקרב ה"לא-רגישים". אם ספרתם אותם כמי שאינם מרוויחים כסף, אין ספק שהדבר הוריד את ממוצע ההכנסה של האנשים הרגישים מאוד כקבוצה. אולם מובן שהם מוסיפים הכנסה למשפחה שלהם, משום שהם מבצעים שירותים שהתשלום עבורם גבוה.

עקרות ועקרי בית רגישים מאוד מוצאים נישה טובה עבור עצמם, בתנאי שהם מסוגלים להתעלם מיחסה המזלזל של התרבות לעיסוקם. למעשה, התרבות מפיקה מכך תועלת רבה. מחקר על הורות, לדוגמה, מצא שהרגישות עוזרת בגידול ילדים.

הפיכת הייעוד למשרה ששכרה בצידה

ספרים רבים וטובים עוסקים בהפיכת מה שאתם אוהבים לעשות, לעיסוק ששכרו בצידו, לכן, אתרכז בהיבטים שנוגעים לנו במיוחד. לעיתים קרובות, כדי ליצור מהייעוד האמיתי שלכם משרה ששכרה בצידה, אתם צריכים להמציא שירות או מקצוע חדש לגמרי, ומשמעות הדבר עשויה להיות אפילו התחלת עסק משל עצמכם או יצירת תפקיד חדש במקום העבודה הנוכחי שלכם. כל זה עשוי להרתיע, אלא אם כן תזכרו לעשות זאת בסגנון של אדם רגיש מאוד.

ראשית, היפטרו מהרעיון שכל אחד מבצע את עבודתו הודות ליצירת קשרים עסקיים, הכרת האנשים הנכונים וכן הלאה. תמיד יש צורך במידה מסוימת של יחסים כאלה, אבל יש דרכים יעילות למדי, ונעימות הרבה יותר, שאנשים רגישים יכולים להשתמש בהן – מכתבים, אימייל, שמירה על קשר עם אדם אחד ששומר על קשר עם רבים, ואפילו יציאה לארוחת צהריים ו"תיחקור" העמית המוחצן שלכם, שמשתתף בכל הכנסים.

שנית, אתם צריכים להאמין ביתרונות שלכם. בעזרת האינטואיציה שלכם תוכלו לחקור מגמות ולהבחין בצרכים או בשווקים לפני האחרים. אם אתם מתלהבים בגלל משהו, הסיכוי הטוב הוא שגם אחרים כך, ואולי יתרגשו כשישמעו את הסיבות שלכם. אם התחום שמעניין אתכם אינו מיוחד כל כך, אולי אפשר להתאים לו אחת מהמשרות הקיימות. אם הוא מיוחד מאוד, אולי דווקא אתם תפתחו בו מומחיות? ותמיד קיימת האפשרות שאם תחלקו עם אחרים את החזון שלכם, מישהו במקום כלשהו אולי יזדקק לכם.  

לפני שנים רבות קיבלה אישה רגישה מאוד, שהייתה להוטה לקולנוע ולווידיאו, משרה כספרנית, ושיכנעה את האוניברסיטה שהם צריכים להקים בספרייה מדור מודרני בתחום זה. היא צפתה שאמצעי תקשורת אלה יהוו חוד החנית בחינוך, בעיקר בלימודי המשך של הציבור. היום כולם רואים זאת כך, וספריית הסרטים והווידיאו שלה היא הטובה בארץ.

עבודה כעצמאי (או קבלת עצמאות מלאה בתוך ארגון גדול יותר) היא מסלול הגיוני עבור אנשים רגישים מאוד. אתם שולטים בשעות, בעוררות, בסוגי האנשים שיהיה לכם קשר איתם, ואין ויכוחים עם ממונים או עמיתים לעבודה. בנוסף, קרוב לוודאי שתקפידו על מחקר ותכנון לפני שתיקחו סיכונים.

אולם יהיה עליכם לשים לב לנטיות מסוימות שלכם. אם אתם אנשים רגישים אופייניים, אתם עשויים להיות פרפקציוניסטים שנוטים לדאגה, לפעמים מיותרת; אתם עלולים להיות המנהל השאפתן והקשוח ביותר שעבדתם בשבילו אי-פעם; ייתכן שתצטרכו גם להתגבר על היעדר מיקוד – כלומר, אם היצירתיות והאינטואיציה מעלות במוחכם מיליון רעיונות, יהא עליכם לוותר, בהקדם, על רובם ולהגיע להחלטות שעשויות להיות קשות עבורכם.

אם אתם גם מופנמים, תצטרכו להשקיע מאמץ נוסף כדי לשמור על קשר עם הציבור או השוק שלכם. אתם יכולים תמיד לקבל אדם מוחצן כשותף או כעוזר. בעצם, רעיון טוב הוא לקבל שותפים או לשכור אנשים שיספגו את הגרייה הנוספת. אולם זכרו: כשהם יחצצו ביניכם לבין העולם, האינטואיציה שלכם לא תקבל מסרים ישירים, אלא אם תתכננו קשר אמיתי עם אותם האנשים שאתם משרתים.

לחלק א' של "הצלחה בעבודה - לכו בעקבות הכשרונות שלכם"

ספרים נלווים: 

דלג לתוכן מרכזי