מאיצי דלקת: שמנים צמחיים מזוקקים, מרגרינה ומזונות מעובדים

איך גורמים מזונות עתירי חומצות שומן מקבוצת אומגה-6 לדלקות בגוף? איך שומן טראנס פוגע בפעולה של אומגה-3, ומיהי החומצה הזדונית שגורמת לכם להיות עייפים כל הזמן? המזונות שאתם לא רוצים לאכול.

מתוך הספר הדיאטה הים תיכונית

הדיאטה הים תיכונית

 
המזונות הבאים ידועים כמזונות מאיצי דלקת. הסיבה לכך היא שהם גורמים לעלייה חדה ברמות החומצה הארכידונית, חומצת שומן מקבוצה אומגה-6 (ראו הרחבה למטה), או להחלשת ההשפעות נוגדות הדלקת של חומצות שומן מקבוצה אומגה-3.
 
שמנים צמחיים, מזונות מעובדים ומרגרינה
 
צריכת כמויות יתר של שמנים צמחיים כגון שמן חמניות, סויה, תירס, חריע, וכן מזונות מעובדים שמכילים שמנים כאלה (ובכלל זה רוב סוגי המרגרינה והמזונות המטוגנים) גורמת להאצת דלקות. הסיבה לכך היא שמזונות אלה מכילים כמות יתר של חומצות שומן רב-בלתי-רוויות מקבוצה אומגה-6, שמעלות את רמות האיקוסנואידים הדלקתיים בגוף. בעשורים האחרונים זכו חומצות השומן מקבוצה אומגה-6 לפרסום רב כשומן בריא. אולם למרות שהן מורידות את רמת הכולסטרול הכוללת, ועקב כך סבורים שהן מצמצמות את הסיכון למחלת לב, צריכת יתר עלולה לגרום לדלקת ולהגביר חמצון מזיק. כמו כן יש לזכור ששומן רב-בלתי-רווי (לדוגמה, מהסוג המצוי באגוז מלך, פולי סויה, דגים שמנים ועוד) מתחמצן הרבה יותר מהר משומנים חד-בלתי-רוויים (המצויים בשמן זית, אבוקדו, שקדים) ושומנים רוויים.
 
שמן צמחי מזוקק. תעשייתי ועתיר אומגה 6 (stockphoto)
 
 
חומצות שומן מסוג טרנס: מפריעות לאומגה-3 לעבוד
 
חומצות שומן אלה מצויות במזונות שמכילים שמן/שומן צמחי מוקשה. מקורות נפוצים הם מזונות כגון מרגרינה, שמנת פרווה, עוגיות וביסקוויטים, קרואסון, מוצרי מאפה, לחמים תעשייתיים, רטבים לסלט, אבקת מרק ועוד. חומצות שומן מסוג טרנס עוברות שינוי כימי בתהליך העיבוד, ואינן מתאימות לחילוף חומרים תקין בגופנו. הן מפריעות לחילוף חומרים של חומצות שומן שאינן מסוג טרנס, במיוחד של חומצות שומן מקבוצה אומגה-3 שהן בריאות ויעילות נגד דלקת. חומצות אלה מצויות בזרעי פשתן, דגים שמנים, שמן דג בקלה ועוד. נמצא קשר בין צריכת חומצות שומן מסוג טרנס לבין עלייה חדה בסיכון ללקות במחלות לב ובמחלות דלקתיות וניווניות רבות אחרות. בדנמרק ובקנדה נקבעו תקנות חדשות שמטרתן לצמצם את כמות חומצות השומן התעשייתיות מסוג טרנס במוצרי המזון.
 
מזונות וחומרים מאיצי-חמצון
 
אלה מזונות שמגבירים את החמצון על ידי הגדלת מספרם של הרדיקלים החופשיים, הגברת הסיכון ללקות במחלות כרוניות והזדקנות בטרם עת. כמה דוגמאות הן מזון צלוי על גריל, שומני טרנס, צריכת כמויות גדולות של אלכוהול, עישון וחשיפה לעשן כלי רכב ולחומרים רעילים.
 
חומצה ארכידונית: אחת הסיבות העיקריות לתשישות כרונית
 
חומצה ארכידונית היא חומצת שומן מקבוצה אומגה-6. עודפי חומצה ארכידונית גורמים להיווצרותם של חומרים דלקתיים שונים (ביניהם פרוסטגלנדינים מסדרה-2) שעלולים לגרום ליתר לחץ דם, לסיכון מוגבר לפקקת ולמחלות דלקתיות כגון אסתמה, אלרגיות, דלקת מפרקים ובעיות עור.
 
הגוף מסוגל לייצר בעצמו חומצה ארכידונית מחומצות שומן אחרות, ולכן אין צורך לקבל חומצה זו מהמזון. בנוסף, יש לזכור שכמות גדולה מדי של פחמימות או פחמימות מהסוג הלא נכון (פחמימות עם מדד גליקמי גבוה כגון סוכר, תפוחי אדמה, לחם לבן ומוצרים אחרים מקמח) מגבירות את ייצור החומצה הארכידונית, משום שהן גורמות לעלייה ברמות הסוכר בדם ועקב כך גם להגברת ייצור האינסולין. רמות גבוהות של אינסולין מאיצות את ייצורם של חומצה ארכידונית ושל איקוסנואידים "רעים".
 
רגישותם של בני אדם שונים לנזקי החומצה הארכידונית שונה. בין התסמינים העיקריים המעידים על רגישות לחומצה ארכידונית או לעודפי חומצה: תשישות כרונית, איכות שינה נמוכה, קושי לקום בבוקר, שיער דק או דליל, ציפורניים דקות ושבירות מאוד, קשיי עיכול, עור יבש וקשקשי ופריחות.
 ספרים נלווים: 
דלג לתוכן מרכזי