מהי אכילה חברתית? ואיך להפוך אותה לאכילה חכמה?

אם אתם מרגישים שאתם מאבדים שליטה על התזונה שלכם בחתונות, במסיבות חברתיות או בחגים, קודם כל דעו שזה טבעי. כך תחזירו את השליטה על האכילה שלכם, גם באירועים חברתיים.

מתוך הספר: האינטליגנציה הרגשית של האכילה

לאכילה חברתית יש רקע וחזית. הרקע הוא המציאות החיצונית של האירוע החברתי – המסיבה, החתונה, האינטראקציה שלכם עם אחרים. החזית היא המציאות הפנימית שלכם. כשאנחנו אוכלים עם אחרים, בדרך כלל אנחנו מתמקדים ברקע.

אם תיעזרו באכילה חכמה תראו בו-זמנית את הרקע ואת החזית, ותנועו ביתר קלות ביניהם, הלוך ושוב. כך תוכלו להיות קשובים לדרך שבה הרקע או ההקשר של האירוע החברתי מעצבים את החלטות האכילה שלכם.

מהי אכילה חברתית? מתוך הספר

תמונה: Canva


רוצים לקבל את המבצעים של הוצאת פוקוס ישירות לווטסאפ? קליק כאן להצטרפות לקבוצת הווטסאפ הסודית 🤫


על-פי ההשקפה שלי אכילה חברתית מונעת על-ידי שלושה גורמים עיקריים, ששייכים לחזית או לרקע.

מי יושב ליד השולחן (רקע)? לבני האדם שאיפה חזקה מאוד להיות אהובים, וקיימות הוכחות לכך שאנחנו מחקים אחרים, כדי להשיג קבלה כזאת ולהתאים לחבורה.

חיקוי התנהגותי זה הוא הסיבה לכך שאנחנו מתלבשים, בדרך כלל, כמו החברים שלנו ומדברים באותה לשון, אותו סלנג. זוהי גם הסיבה לכך שאנחנו נוטים לאכול כמו האנשים שסובבים אותנו, מזמינים מאכלים דומים, מניחים אותה כמות על הצלחת שלנו ואוכלים באותו הקצב. מחקרים מראים שבין שהחיקוי מכוון או בלתי-מודע (הוא יכול להיות זה או זה), השותפים שלכם לארוחה עשויים לעצב משמעותית את הבחירות שלכם בנושאי אכילה. אכלו עם אנשים שמזמינים סלט עם עוף בגריל, וקרוב לוודאי שהבחירה שלכם תהיה בריאה יותר. שבו עם אנשים שבוחרים המבורגר ענקי עם צ'יפס, וקרוב לוודאי שתעשו אותו דבר.

אם סגנון האכילה והזמנת המזון שלכם משתנים בהתאם לשותפים שלכם לארוחה, ייתכן שאתם מה שאני מכנה זיקית אכילה. בהמשך הפרק תלמדו להבחין בין אנשים שעוזרים לכם לאכול היטב (אני מכנה אותם עוזרים) לבין אלה שפוגעים במאמצים שלכם או אפילו מחבלים בהם (מכשילים).

למה אתם יושבים ליד השולחן (רקע)? אכילה עשויה לגרום להנאה, בין שאתם רעבים או לא. אבל בסיטואציות חברתיות יש לאכילה משמעות עמוקה יותר. אתם אוכלים כדי לחגוג, לחלוק את אהבתכם, להתחבר עם אחרים. ללא רמה גבוהה של אכילה חכמה, האכילה החגיגית עשויה להכריע אתכם – בחתונות, בחגים, במסיבות חברתיות וכן הלאה. ככל שתעלה רמת האכילה החכמה שלכם, כך תוכלו יותר לחלוק ארוחה עם אחרים מבלי להיסחף אחרי הבחירות שלהם. אתם גם תבחינו ביתר בירור בנורמות האכילה של השותף או השותפים לארוחה, בין שהן מילוליות ("יאללה, נזמין קינוח!") ולא מילוליות (כולם מזמינים המבורגר).

מה ההרגשה שלכם כשאתם יושבים ליד השולחן (החזית)? אתם מחליטים מה לאכול על בסיס הרגש שלכם באותו הרגע, ולא תמיד אתם מודעים לרגשות שלכם. שיטת EAT עוזרת לכם לזהות, להכיל ולקבל רגשות, יהיו אשר יהיו, ממש ליד השולחן, כך שתוכלו לקבל החלטות טובות יותר.

גם רמת הביטחון העצמי או ההערכה העצמית שלכם עשויה להשפיע על הרגשות שלכם. האם אתם יכולים לזכור את הפעם האחרונה שבה מישהו כפה עליכם לאכול, או לאכול יותר כשלא הייתם רעבים? או את הפעם האחרונה שבה הייתם בחברת אנשים שלא הכרתם היטב ואכלתם יותר מדי, עד כדי כך שהרגשתם לא בנוח, רק משום שחשתם חרדה? העלאת רמתה של האכילה החכמה שלכם תעזור לכם למצוא את האיזון בין הנאה מחברתם של אנשים אחרים לבין היענות לצרכים ולהעדפות שלכם עצמכם. הבה נבחן מקרוב כל אחד מגורמים אלה.

ספרים נלווים:

דלג לתוכן מרכזי