מהפכת המיקרוביום וחוסר איזון הורמונלי

מה הקשר בין חיידקי המעי למערכת ההורמונלית?

מתוך הספר: מהפכת המיקרוביום

זו לא אשמתך שאת הורמונלית! השפעת המיקרוביוטה של המעי על המערכת האנדוקרינית, או ההורמונלית, מרחיקה מעבר לסוכרת. המעי הוא למעשה האיבר האנדוקריני הגדול ביותר בגוף, ויש לו מעורבות רבה בשמירה על איזון הורמונלי. ניקח אסטרוגן, לדוגמה. המיקרואורגניזמים של המעי מפרישים את האנזים β-glucuronidase, שמשפעל את האסטרוגן כך שזה יוכל לעשות את שעליו לעשות ברחבי הגוף. דמיינו את זרם האסטרוגן כנהר סכור, והמיקרואורגניזמים מופקדים על המתג ששולט בקצב מעבר המים. כשהכול עובד כראוי, רמות האסטרוגן זורמות בעדינות בדיוק בקצב הרצוי – לא מהר מדי, לא לאט מדי – לתועלת הרצויה: עצמות חזקות יותר, רמת כולסטרול נמוכה יותר, עור נקי, שחלות פוריות וחשק מיני תקין. זה מה שעושה מיקרוביוטה תקינה של המעי.

אבל מה קורה אם הסכר נפרץ? הגוף חווה שיטפון של אסטרוגן עודף, שמחקרים מצאו קשר בינו לבין אנדומטריוזיס, היפרפלזיה של רירית הרחם, סרטן השד וסרטן הרחם. אין פלא שבליווי כל אחת מהמחלות האלה מתגלה נזק למיקרוביום של המעי.

מצד שני, אם המיקרוביוטה מגבילה את הזרימה יתר על המידה, מתקבל יובש אסטרוגני. תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS), שמאופיינת בווסת לא סדירה, שיעור יתר, עלייה במשקל, אקנה ותנגודת אינסולין, היא מחלה שמאופיינת בפגיעה באיזון האסטרוגן. אבל PCOS מובילה לאובדן אמיתי של האיזון ההורמונלי כשבד בבד עם הירידה באסטרוגן יש עלייה באנדרוגנים (או טסטוסטרון). מסתבר שגם ייצור האנדרוגן מווסת בחלקו בידי המיקרוביום של המעי. Clostridium scindens הוא חיידק מעי שידוע כממיר גלוקוקורטיקואידים (כגון קורטיזול) לאנדרוגנים במעי. מכאן שאם יש לכם יותר מדי C. scindens יהיה לכם עודף אנדרוגנים. מיקרוביום בריא של המעי שומר על רמות אסטרוגנים ואנדרוגנים מאוזנות, בעוד מחקרים מצאו קשר בין דיסביוזה ל-PCOS.

ברור למדי שיש קשר מעי-הורמון, אבל הבה ניקח זאת צעד נוסף קדימה. ייתכן שיש גם קשר מעי-אשך. בחורים, הקשיבו היטב! זוכרים את מודל הדיסביוזה? נזק למיקרוביוטה של המעי גורם לעלייה בחדירות המעי (מעי דליף) ומאפשר הפרשת אנדוטוקסין חיידקי אל זרם הדם. ובכן, האנדוטוקסין החיידקי עוזב את המעי ונע דרך הדם אל האשכים, שם הוא גורם לחורבן. על פי מחקרים זה גורם לירידה בטסטוסטרון ובייצור הזרע. סוג של "הצטמקות" שנגרמת מבריאות מעי לקויה (סליחה על התמונה). וזאת נוסף על ההשפעה על הבריאות הנפשית, שלרוב כוללת פגיעה בהערכה העצמית ובביטחון.

אך הקשר בין בריאות המעי להורמונים לא נעצר שם. האם אי-פעם יצאתם לדייט וחשתם משיכה עזה או דחייה עזה כלפי הצד השני בגלל ריח גופם? מחקרים בבעלי חיים הראו שחיידקים שולטים בהפרשת גואיאקול ותרכובות פנול אחרות שמייצרות את פרופיל הריח שלנו. אלה למעשה פרומונים בעלי תפקיד במשיכה המינית ובהזדווגות. במילים אחרות, המיקרואורגניזמים שלנו משמשים שדכנים. מעניין לציין שמיקרואורגניזמים שונים מפרישים ריחות שונים. המיקרואורגניזמים הבריאים מפיקים ניחוח היאה לאפרודיטה, בעוד החיידקים הפתוגניים מטילים פצצת סירחון שמרחיקה כל אדם שפוי בדעתו. אי-אפשר לסמוך על כל מיקרואורגניזם שיציל אתכם בדייט!

ובאותו נושא, האם תהיתם אי-פעם מדוע אנחנו מתנשקים? למעשה זה ביטוי של אהבה לחלוק את המיקרוביום שלכם עם אדם אחר. בכל נשיקה אנחנו מחליפים שמונים מיליון מיקרואורגניזמים עם בן או בת הזוג, ולהפך. יש המשערים כי הנשיקה התפתחה כדרך לדגום את המיקרוביום של המאהב הפוטנציאלי לביסוס התאמה. כן, אנחנו בני אדם. אבל כל דבר שאנחנו עושים כבני אדם כולל את המיקרוביוטה שלנו בדרך כזו או אחרת, אפילו באופן שאנחנו אוהבים זה את זה.


רוצים לקבל את המבצעים של הוצאת פוקוס ישירות לווטסאפ? קליק כאן להצטרפות לקבוצת הווטסאפ הסודית 🤫


מחלות אנדוקריניות והורמונליות שקשורות לדיסביוזה:

תת-פעילות של בלוטת התריס

סרטן השד

סרטן הרחם

סרטן הערמונית

אנדומטריוזיס

אין-אונות         

תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS)

היפרפלזיה של רירית הרחם

אובדן פוריות בנשים

ליקוי בתפקוד המיני

 

ספרים נלווים:

דלג לתוכן מרכזי