מזון מלכות: כן או לא תרופת פלא?

פרופ' אבשלום מזרחי בוחן את שלל האמונות העממיות בדבר מזון מלכות. האם הוא באמת משפר את התפקוד המיני? והאם יש בו, כפי שטוענים המשווקים, ריכוז גבוה של ויטמינים ומינרלים?
מתוך הספר: מהדבש ועד העוקץ
 
מזון מלָכות – האם אכן "תרופת פלא", או שמא פעילותו מבוססת על אמונה, דמיון או הדמיה?
אין תמימות דעים בדבר יעילותו וחשיבותו הביולוגית של מזון המלָכות לאדם. הממצאים המדעיים אינם מלמדים בעניין זה, ולהלן יובאו כמה כיווני חשיבה:
 

דבש טבעי (istockphoto)
 

רוצים לקבל את המבצעים של הוצאת פוקוס ישירות לווטסאפ? קליק כאן להצטרפות לקבוצת הווטסאפ הסודית 🤫

 
  • מלבד החומצות השומניות החופשיות קצרות השרשרת אין כנראה במזון המלָכות כל מרכיב מיוחד שאפשר לתלות בו את מגוון השימושים הרחב המיוחס לו ברפואה העממית ובקרב משווקיו בעולם. 
  • הטענה שמזון מלָכות יכול לחזק ולשפר את התפקוד המיני אינה מעוגנת בהרכב הכימי שלו. אמנם מזון מלָכות מכיל את הורמון המין הזכרי – טסטוסטרון, אולם כמוּתו מזערית (0.012 מיקרוגרם בגרם מזון מלָכות), ואדם יוצר מדי יום כמות טסטוסטרון העולה פי רבע מיליון ועד מיליון מכמות זו. מכאן שבדמו של גבר כמות הטסטוסטרון גדולה מכל כמות שיכולה להיות במזון מלָכות שהוא אוכל, לפיכך הטסטוסטרון שבמזון מלָכות אינו משפיע כלל לא על רמת הטסטוסטרון בגוף ולא על יכולת התפקוד המיני. 
  • פעילות אנטימיקרובית. אכן מזון מלָכות ניחן בתכונה זו. מקורה של פעילות זו הוא החומצות השומניות הייחודיות, בעיקר החומצה 10-hydroxydecanoic acid ונגזרותיה. מחקרים מלמדים שחומצה זו פועלת נגד חיידקים אך עוצמת פעולתה זו היא כרבע מעוצמת הפעילות של פניצילין.
  • אם יש לחומצות שומניות אחרות פעילות כלשהי, הרי היא מנוטרלת כאשר הן נספגות בדם האדם בעת אכילת מזון מלָכות, כיוון שרמת ה-pH  בדם, בשרירים ובנוזלי גוף אחרים (למעט מיץ הקיבה) היא ניטרלית (7.4-7.2), ואילו במזון המלָכות רמת ה-pH  היא חומצית (4-3). דרגת חומציות אחרונה זו היא האופטימלית לפעילות החומצות השומניות שבמזון המלָכות.
  • עבודה קלינית מעניינת שפורסמה בשנת 1977 מראה שנטילה שגרתית של מזון מלָכות מביאה להורדה בריכוז הכולסטרול והטריגליצרידים בדם. לבד מממצאי עבודה זו לא דֻווח בספרות הקלינית-מדעית על ממצאים דומים.
  • אחת הבעיות בחקר התכונות הביולוגיות של מזון מלָכות היא שמחקר זה נערך בדרך כלל במזון מלָכות כמות שהוא, ואילו לציבור מזון מלָכות נמכר בדרך כלל כשהוא מהול בדבש (בדרך כלל ביחס של 100:5 לטובת הדבש). טרם נערך מחקר לבדיקת מידת ההשפעה של מזון מלָכות במצב זה.
  • אף לא דווח בספרות המדעית-רפואית על אורך חיי המדף של מזון מלָכות בדבש. האם למזון מלָכות בדבש (המאוחסן בדרך כלל בטמפרטורת החדר) יש פעילות ביולוגית כלשהי, ואם כן – מהו תוקף הזמן שלה? ומה קורה למרכיבים הכימיים שבמזון המלָכות באחסון ממושך?
  • שימוש יעיל במזון מלָכות נעשה בהצלחה בטיפול חיצוני – בטיפולי עור.
  • פעולת מזון המלָכות בעור מבוססת בעיקר על תכונתו האנטימיקרובית. כך אפשר למצוא הרבה תכשירים קוסמטיים המכילים מזון מלָכות: משחות, קרמים ואחרים, שמקצתם מכילים מלבד מזון מלָכות גם מוצרי דבורה אחרים כפרופוליס, דבש או ויטמין E – שילוב המשפר במידה רבה את יעילות התכשירים.
  • הטיפול החיצוני בתכשירים קוסמטיים המכילים מזון מלָכות מיועד לניקוי העור, לריפוי פצעים ולשמירת חיוּת העור.
  • משווקי מזון מלָכות ממליצים עליו כתוספת מזון מעוררת תיאבון, משפרת את חילוף החומרים, ויש הטוענים שהוא מקור לוויטמינים ולמינרלים. טענה זו אינה עומדת במבחן המציאות, משום שריכוז הוויטמינים והמינרלים במזון המלָכות הוא מִזערי לעומת הכמויות שעל האדם לקבל מדי יום ביומו במזונו.
  • למרבה הצער, ניסויים במזון מלָכות נערכו בדרך כלל בתנאי מעבדה (במיקרואורגניזמים – חיידקים, פטריות) או בבעלי חיים, כגון זבוב התסיסה (דרוזופילה), חולדות ועכברים. כמעט שלא ידועים ניסויים קליניים בבני אדם על פי הקריטריונים המקובלים בעולם הרפואי-מדעי, ביניהם עקרון "המבחן כפול הסמיות", דהיינו ביצוע ניסוי עם קבוצת ביקורת.

מה אומרת הרפואה הטבעית על מזון המלָכות?


מן הראוי להביא גם את גישת הרפואה הטבעית ליעילותו של מזון המלָכות בכל הנוגע לבריאות האדם.
ראשית, יש לציין שהעובדות שיובאו להלן אינן מבוססות על ממצאי מחקרים קליניים בבני אדם על פי אמות המידה המקובלות בעולם הרפואי-מדעי המערבי, אלא הן לקט של מקרים שלא ברור אם ההיבט הנפשי (אמונה, דמיון או הדמיה) לא מילא בהם תפקיד בקביעת התועלת לכאורה שבאכילת מזון מלָכות.
 
בספרי הרפואה הטבעית ובפרסומיהם של משווקי מזון מלָכות מצוין שמזון מלָכות מועיל לאדם בהתגוננות מפני הצטננות, בחיזוק המערכת החיסונית, בטיפול בדיכאון, עצבנות, תשישות ועייפות יתר, בשיפור התיאבון, בטיפול באנורקסיה, בשיפור הגדילה, בשיפור התפקוד המיני (אימפוטנציה, קרירות מינית), בטיפול בבעיות לב (אי ספיקה, הסתיידות עורקים), משמש מקור תזונתי (ויטמינים, מינרלים) וגורם התחדשות והחזרת חיוניות החיים אצל זקנים וידוע כגורם בעל השפעה חיובית על התפתחות תינוקות וילדים, משמש לטיפול במקרי אסתמה, לשיפור מצבי אנמיה ולטיפול בכיבי קיבה.

לשימוש פנימי (אכילה) מוצע מזון המלָכות לצרכן בדרך כלל כשהוא מהול בדבש ביחס של 100:5 לטובת הדבש, בכמוסות או כשהוא מיובש. מעט צרכנים משתמשים בו בצורתו הטבעית. בלקיחתו דרך הפה הכמות היומית המומלצת שלו היא בין 100 ל-500 מ"ג.
 
 
 ספרים נלווים: 
דלג לתוכן מרכזי