סגולות החומצה האלפא-ליפואית

כיצד מעלה החומצה האלפא-ליפואית את האנרגיה בתאים ומחדשת את פני העור?

מתוך הספר: סודות-האנטי-אייג'ינג

אין שני למשחת ALA בסגולותיה כמחדשת עור. בצורתה הטבעית, מסיסה ALA בשומן. אולם היא עוברת שינוי מרתק עם חדירתה לתא. בשל מסיסותה בשומן, חודרת היא תחילה לקרום הפלזמטי של התא, המורכב מפוספוליפידים (phospholipids, סוג של שומנים) וחלבונים. הקרום הפלזמטי של התא מגן על התא, ושולט על כל החומרים היוצאים ממנו והנכנסים אליו. ALA מסוגלת לחדור לחלק עדין זה של התא, לספק שם הגנה רבת-עוצמה נגד חמצון, והגנה זו הופכת אותה אידיאלית לטיפול בעור. אולם השפעתה הטובה של ALA מורגשת הרבה מעבר לקרום הפלזמטי של התא. ברגע חדירתה לתא עצמו הופכת ALA ל-HDLA המסיסה במים, המסוגלת לחדור גם לאזורי התא המסיסים במים, וכך יכולה ALA להגיע לכל חלקי התא ולהגן עליהם.

 ALA נמצאת במיטוכונדריה שבתא באופן טבעי, כחלק ממערכת האנזימים המסייעים לייצור אנרגיה. תאים מזקינים, בעור או בכל מקום אחר בגוף, נזקקים לאנרגיה להמשך קיומם. ידוע לנו שתאים צעירים מאופיינים באנרגיה שלהם. בנטילת ALA כתוסף תזונה, ובמריחת משחת ALA על העור, מספקים אנו חומר זה בכמויות טיפוליות המסייעות להגברת האנרגיה הנדרשת לחילוף חומרים תקין בתא, תהליך שתאי העור נזקקים לו נואשות לשם תיקונם.

חומצה אלפא-ליפואית נלחמת בתופעות גיל הבלות

מחקר שפורסם בכתב העת Archives of Gerontology and Geriatrics מתאר את התופעות הנלוות פעמים רבות לגיל הבלות, ובהן גלי חום ותהליכי התנוונות כמו הסתיידות עורקים ושינויים אטרופיים בעור (עור דק ומקומט). הגורם לשינויים אלה הוא האסטרוגן, שהתכלותו מהגוף מעוררת האצה של תהליך ההזדקנות. בעבר, טופל חסר זה באסטרוגן על ידי טיפול הורמונאלי חלופי (hormone-replacement therapy - HRT), אולם בשל החשש מתופעות הרות אסון הנלוות לטיפול בהורמונים סינתטיים, מחפשים רופאים רבים חלופות אחרות, בטוחות יותר, למלחמה בתופעות הגופניות והאסתטיות הבלתי נעימות של גיל הבלות. 

הנתונים הנסקרים במחקר מחזקים את התפישה שביכולתם של נוגדי חמצון כמו ALA ואחרים (כמו כורכום) למנוע חסר בנוגדי חמצון, ולהגן על המיטוכונדריה מפני התנוונות. כמו כן מצאו החוקרים ששילוב נוגדי חמצון אלה במזון ובמריחה חיצונית להגנה על העור, עשוי להשפיע לטובה על בריאותן ואיכות חייהן של נשים, במיוחד אלה שאינן יכולות לקבל טיפול הורמונאלי חלופי (HRT), אלה הסובלות מעומס חמצוני גבוה, או כאלה שתפריטן היומי אינו כולל 5 מנות של ירקות ופירות טריים ובריאים.

אני ממליץ על נטילת ALA כתוסף תזונתי מדי יום, וכן על מריחה נדיבה של תכשירי ALA למריחה חיצונית, כל זאת להשגת הגנה מיטבית על תאי העור.

חומצה אלפא-ליפואית מזריקה אנרגיה לתאים

ידוע לנו כבר ש-ALA היא חלק ממערכת אנזימים במיטוכונדריה האחראית להפיכת מזון לאנרגיה. נגלה עתה שיכולתה של ALA להעלות את רמת האנרגיה בתא משפיעה ישירות על מראה העור.

במשך השנים, ראיתי במו עיניי שמריחת ALA על העור מביאה להקטנה ניכרת של הנקבוביות, ששיוותה לעור מראה חלק יותר. גם עדויות של אחרים מרחבי העולם מספרות על תופעה זו, אך סיבותיה אינן ברורות דיין. חוסר אנרגיה בבלוטות שומניות גורם להן לייצר תערובת שמנים שלא ביחס הכמותי הרגיל. כך קורה שעל פני העור מופרשים שמנים ביחס כמותי בלתי מאוזן, והנקבוביות הולכות ונסתמות. אני משער ש-ALA מגבירה את ייצור האנרגיה בבלוטות השומן, מביאה להפרשת שמנים ביחס תקין ומקטינה דרמטית את גודל הנקבוביות. יש לציין גם ש-ALA, כנוגדת דלקת רבת-עוצמה, תפחית את הדלקת בתוך הנקבובית, וכך תמנע את סתימתה. לדעתי, ההתרחשות העיקרית ההופכת נקבובית סתומה לאקנה, היא דלקת בלתי נראית, שרופאי עור רבים טרם הכירו בה. כששמנים ביחס בלתי תקין חדלים לסתום ולמתוח את הנקבוביות, חוזרים פתחים זעירים אלה לגודלם הנורמאלי ואינם נראים עוד לעין.

בנוסף למניעת קמטים והורדת גודל הנקבוביות, תגרום מריחת ALA גם לשיפור מהיר של נפיחות באזור העיניים ובפנים (הידועה בשם בצקת תת-עורית, edema), משום שבצקת זו נובעת מדלקת. רווחים נוספים כוללים הקטנת עיגולים מתחת לעיניים, הפחתת אדמימות וטונוס בלתי אחיד, והשבת הברק והזוהר. רווחים אלה באים תודות ליכולתה של ALA לווסת את ייצורו של חנקן חד-חמצני, השולט בזרימת הדם לעור, וכך משתנה במהירות מראה העור ממדולדל, בצקי, אפור או חיוור לבוהק וזוהר. 

 מקור: pixabay

ספרים נלווים:

דלג לתוכן מרכזי