קורטיזול :הורמון הלחץ
מתוך הספר " חילוף חומרים מנצח"
כאשר המוח נחשף ללחץ מתמשך, המערכת ההורמונלית יוצאת מאיזון. לכל אחד מהשיבושים ההורמונליים יכולה להיות השפעה חמורה על בריאותנו ועל יכולתנו לרדת במשקל. הדוגמאות הבאות יבהירו לכם כיצד זה קורה.
כאשר אנחנו ניצבים בפני מצב לחץ, הגוף שלנו מייצר הורמון שנקרא קורטיזול. הקורטיזול אחראי להפעלתן של כל התגובות הגופניות הקשורות ללחץ. מחקרים הוכיחו כי נוכחות הקורטיזול בזרם הדם שלנו גורמת לירידה ברגישות ללפטין – ההורמון המודיע למוח שאנחנו שבעים.
עקב כך, אנחנו נוטים לאכול יותר וסובלים מתשוקות מוגברות לסוכרים. פירושו של דבר הוא שלא זו בלבד שהגוף שלנו מאט את חילוף החומרים בשעת לחץ, הוא גם מורה לנו לצרוך קלוריות נוספות. יש בכך הגיון רב. כאשר אנחנו בסכנה, כדאי לנו לאכול כמויות גדולות ככל האפשר ולאחסן את האנרגיה שאינה דרושה לנו באופן מיידי, מה שיאפשר לנו להתמודד ביעילות עם סכנות עתידיות. אולם, בתקופה המודרנית של ימינו, כאשר אנחנו חווים לחץ גם כאשר אנחנו בטוחים מכל רע, המנגנון הזה מזיק לבריאותנו.
כיצד לחץ נפשי גורם להשמנה?
אינספור מחקרים מצאו קשר ישיר בין לחץ נפשי לבין השמנה. נבחן כעת מספר מחקרים שהצביעו על קשר מרכזי זה ועל החשיבות של הפגת מתחים בתהליך הירידה במשקל.
מחקרים העלו כי בקרב נשים שנחשפו לתחושות משמעותיות של גזענות נמצאו רמות גבוהות יותר של קורטיזול. נשים אלה נטו יותר לסבול ממשקל עודף ומהצטברות של שומן באזור הבטן. מחקר נוסף שנערך בקרב נשים מצא כי למשתתפות שדיווחו על תחושת חרדה היו רמות גבוהות יותר של קורטיזול וכולסטרול, רמות נמוכות יותר של טסטוסטרון והורמון בלוטת התריס (הורמון התירואיד) ושומן רב יותר באזור הבטן, בהשוואה לנשים שלא דיווחו על חרדה.
כמו כן, הוכח כי לחץ נפשי מוריד את רמות הטסטוסטרון, מה שגורם לאיבוד רקמת שריר ולצבירת שומן. בקרב גברים שצפו במשחק כדורגל בו ניצחה הקבוצה אותם הם אוהדים, נרשמה עלייה ברמות הטסטוסטרון. כאשר הקבוצה המועדפת עליהם הפסידה (מצב שנתפס בעיניהם כגורם לחץ), רמות הטסטוסטרון שלהם ירדו.
למצב של לחץ כרוני יש השפעות שליליות רבות אחרות, הגורמות לשחיקה של חילוף החומרים ובסופו של דבר, להשמנת יתר. רמת הורמון הגדילה, הטסטוסטרון וה-HDL ("הכולסטרול הטוב") יורדת, ואילו רמת האינסולין, הסוכר, הכולסטרול הכללי ולחץ הדם עולה. התוצאה הסופית של תהליכים אלה היא עלייה במשקל.
לחץ נפשי ממושך ורצוף עלול לגרום לתנגודת לאינסולין ולבעיות פוריות. כמו כן, במצבי לחץ אנחנו מאבדים רקמת שריר וצוברים רקמת שומן באזור הבטן, מה שמקנה לגופנו צורה של "תפוח". רמת הכולסטרול, לחץ הדם והטריגליצרידים עולה. אנחנו עייפים יותר, אך בה בעת, סובלים מקשיי שינה. מיום ליום, אנחנו שוקעים בדיכאון.
המערכת החיסונית שלנו מתעוררת והתגובה הדלקתית של גופנו גוברת. במקביל, מתגבר גם הלחץ החמצוני, או תהליך "ההחלדה" שלנו. בנוסף, מתרחשת האטה בתפקוד בלוטת התריס ונוצר עומס יתר על מערכת נטרול הרעלים בכבד. אם לא נשכיל להפיג את המתח הכרוני בו אנו נתונים ולטפל בבעיות שהתעוררו בגינו, נמצא את עצמנו בדרך המהירה והמסוכנת להשמנה ולבריאות לקויה. לחץ תמידי ומתמשך מונע מאתנו להיעזר בכל 7 המסלולים לחילוף חומרים מנצח.
השומן התוך-בטני שצברנו מלחץ -משמין אותנו אף יותר
הנזק שלחץ נפשי גורם לקו המותניים שלנו עלול אף להיות חמור יותר. לא זו בלבד שהגוף שלנו מאט את קצב חילוף החומרים שלו ומורה לנו להגביר את האכילה, השומן התוך-בטני שצברנו כתוצאה מהלחץ משדר מסרים שליליים לגופנו.
לגוף שלנו יש תגובה אופיינית למצבי לחץ, בלי קשר למקורה או לדרכי הביטוי שלה. כפי שכבר הזכרתי, כאשר אתם חווים לחץ, המוח שלכם מפעיל תגובת חירום, שיוצרת מערכת של תגובות כימיות שמאטות את חילוף החומרים שלנו ומובילות לצבירת שומן. חלק גדול מהשומן המצטבר בגופנו מתרכז באזור הבטן.
מחקרים מדעיים מהתקופה האחרונה מפריכים את ההנחה המיושנת שתאי השומן שלנו מהווים רק מחסנים של אנרגיה לה נזדקק בתקופות של רעב. כיום, תאי השומן נחשבים איבר אנדוקריני, המהווה חלק בלתי נפרד מהמערכת ההורמונלית שלנו. תאי השומן הם איבר אנדוקריני פעיל ששולח מסרים לשאר חלקי הגוף על מנת לווסת את המשקל שלנו, את חילוף החומרים, את הורמוני הלחץ ואת התהליכים הדלקתיים בגופנו. מלבד זאת, הם מחוברים ישירות למערכת העצבים האוטונומית שלנו. פירושו של דבר הוא שהמוח שלנו אומר להם מה לעשות, מבלי שנהיה מודעים לכך ומבלי שנוכל לשלוט בתהליך זה.
אחד השליחים ההורמונליים העיקריים שתאי השומן שלנו מייצרים הוא הורמון הקורטיזול. זכרו כי הקורטיזול הוא הורמון הלחץ העיקרי, האחראי לשרשרת האירועים הגופניים הקשורים ללחץ, כולל האטת חילוף החומרים.
כפי שאתם בוודאי כבר מבינים, כל התהליך הזה הופך במהירות רבה למעגל קסמים, שבו הלחץ הנפשי והמשקל העודף מזינים זה את זה. כאשר אנחנו לחוצים, גופנו מפריש קורטיזול, מה שמפחית את התגובתיות שלנו ללפטין ומאט את חילוף החומרים שלנו. כתוצאה מכך, אנחנו צוברים שומן תוך-בטני. בשלב הבא, השומן התוך-בטני מתחיל לשלוח כמות נוספת של קורטיזול למחזור הדם שלנו, והתהליך כולו מתחיל מחדש.
מהי השורה התחתונה? לחץ נפשי משמין אותנו, השומן העודף שמצטבר באזור הבטן מייצר הורמוני לחץ נוספים, מה שגורם לאגירת שומן נוספת, שגוררת בעקבותיה ייצור מוגבר של הורמוני לחץ, שמוביל לשומן נוסף וחוזר חלילה. הדרך היחידה לעצור את מעגל הקסמים המסוכן הזה היא להירגע.
מקור:pixabay
ספרים נלווים:
-
(מהדורה חדשה של הספר "מערכת חיסונית מאוזנת") 7 צעדים למערכת חיסונית מנצחת. כולל מתכונים מחדשי ...
מחיר קטלוגי 98.00₪מחיר שלנו 78.40₪
-
כיצד לשרוד בבריאות טובה במאה ה-21
מחיר קטלוגי 98.00₪מחיר שלנו 78.40₪
-
כולל מתכונים בריאים וטעימים
מחיר קטלוגי 98.00₪מחיר שלנו 78.40₪
-
רב-מכר מס' 1 של הניו-יורק טיימס כולל מתכונים טעימים, בריאים ונטולי חיטה
מחיר קטלוגי 98.00₪מחיר שלנו 78.40₪
-
המדריך האולטימטיבי לתזונה בריאה ולירידה במשקל
מחיר קטלוגי 98.00₪מחיר שלנו 78.40₪
-
הספר שובר את מיתוס התרופות, שלא מטפלות בגורמים למחלות, ומציע תוכנית בת 6 שבועות שתעשה אתכם בריאים יו...
מחיר קטלוגי 98.00₪מחיר שלנו 78.40₪