שורש היאקון: פרוביוטיקה טבעית

הוא המקור הטבעי העשיר בעולם לסיבים המעודדים התפתחות חיידקים פרוביוטיים במערכת העיכול, ואף פועל כפרוביוטיקה. בנוסף נחשב היאקון לממתיק בריא במיוחד המסייע בשמירת רמות תקינות של סוכר ושומנים בדם, והוא עשיר מאוד בברזל. דיוויד וולף עם כל הפרטים על מזון העל

מתוך הספר: סופרפודס

היאקון הוא קרוב רחוק של החמנייה, ויש לו פקעות ועלים אכילים. הוא גדל בדרך כלל מקולומביה ועד לצפון-מערב ארגנטינה, ושם גם צורכים אותו. מטבעו היאקון דל-קלוריות ודל בחד-סוכרים ודו-סוכרים (סוכרים שמעלים במהירות את רמת הסוכר בדם). כל חלק של הצמח שימש, גם בעבר, לטיפול באנשים שסבלו מהפרעות שכרוכות בסוכר בדם.

את סירופ היאקון סוחטים משורש יאקון טרי, ובמשך מאות שנים הוא שימש, בהרי האנדים של פרו, כממתיק בריא, טבעי, בעל אינדקס גליקמי נמוך. אפשר לרכוש את שורש היאקון גם בפרוסות מיובשות או כאבקה.

כפרביוטיקה (Prebiotic, סיבים שלא מתעכלים, הם עוברים למעי הגס, מתפרקים שם ומהווים סביבה עבור הפרוביטיקה, החיידקים הטובים) היאקון טוב לעיכול; הוא משפר את בריאות המעי הגס ועוזר בספיגה של סידן, מגנזיום ו-ויטמינים ממשפחת B. היאקון עוזר בוויסות אוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים, ובעיקר משפר את התפתחותם של פרוביוטים מסוימים (חיידקים טובים), וכך הוא עוזר בהפחתת עצירות. שורש היאקון מכיל כמויות גדולות של אשלגן ונוגדי-חמצון. בגלל הערך הגבוה שלו כנוגד-חמצון הוא עוזר בהפחתת הנזק שנגרם על-ידי רדיקלים חופשיים בגוף, בעיקר במעי הגס.


שורש יאקון. בין בטטה לארטישוק ירושלמי (123RF)

תנו לנו לייק וקבלו את מיטב המאמרים של "פוקוס"

פרוקטואוליגוסכרידים (FOS)

השורש של היאקון נחשב למקור הטבעי העשיר ביותר בעולם של פרוקטואוליגוסכרידים (Fructooligosaccharides, FOS, סיבים טבעיים צמחיים שעוזרים בהתפתחותם של חיידקים טובים במערכת העיכול). ברוב השורשים והפקעות האחרים מאוחסנות פחמימות כעמילן - שרשרת פולימרים של גלוקוז; אבל ביאקון הן מאוחסנות כ-FOS - שרשרת פולימרים שמורכבת בעיקר מפרוקטוז. אפשר להתייחס ל-FOS כאל קבוצת-משנה של האינסולין, משום שיש להם מבנה מולקולרי דומה, אבל עם שרשרות פרוקטוז קצרות יותר.

סירופ יאקון סטנדרטי מכיל כ-30% FOS וכמות קטנה מאוד של סוכרים רגילים (לדוגמה, גלוקוז, פרוקטוז וסוכרוז). בגוף האדם אין אנזים שמסוגל לפרק יונים של מלחים במים. לכן, אף על פי שטעמו של הסירופ מתוק, הוא עובר דרך מערכת העיכול כמעט מבלי לעבור מטבוליזם, וכך הוא מוסיף רק מעט מאוד קלוריות לגוף. היאקון פועל גם כפרביוטיקה. אותו חלק של היאקון שלא מתעכל משמש כמזון לחיידקים "ידידותיים" במעי הדק ובמעי הגס.

מחקרים קליניים הראו שנטילת FOS מגדילה את מספרם של החיידקים הידידותיים האלה תוך הפחתה, בו-זמנית, של אוכלוסיית החיידקים המזיקים. תועלות נוספות שצוינו עם נטילת FOS כוללות ייצור רב יותר של חומצות שומן מועילות, קצרות-שרשרת, כגון בוטיראט (Butyrate), ספיגה מוגברת של סידן ומגנזיום, ושיפור ההפרשה של תרכובות רעילות. מחקרים קדם-קליניים מצביעים על עלייה בצפיפות העצם אחרי אכילת FOS. בנוסף, ההשפעה המועילה של FOS על נוכחותם של חיידקים טובים מרמזת לספיגה משופרת של ויטמינים כגון אלה שנמצאים ב-B קומפלקס.

יאקון בבדיקות סוכר בדם

מחקר שבוצע באוניברסיטה הלאומית בסן מרקוס, פרו, בשנת 2004, בדק את ההשפעה של סירופ היאקון על רמת הגלוקוז בדם. המשתתפים (שישים גברים ונשים, לא-סוכרתיים, בגילים שבין עשרים ושישים) צמו לפחות שמונה שעות לפני שאכלו ממתיקים מסוגים שונים. שש קבוצות קיבלו דגימות שונות של יאקון וממתיקים אחרים. שלוש קבוצות קיבלו סירופ משורש היאקון, קבוצה אחת קיבלה דבש, שנייה קיבלה סירופ מייפל והאחרונה קיבלה סמופקביבן (Anhyddrous glucose). בשלוש הקבוצות שקיבלו סירופ יאקון נצפו תנודות מועטות של הסוכר בדם בהתאם למדידות שבוצעו לפני ואחרי צריכת הממתיק. תוצאות אלה מראות שליאקון יש השפעה מועטה ביותר על רמת הגלוקוז בדם, בעוד שאצל הממתיקים האחרים נצפו עלייה מיידית, משמעותית וירידה איטית בחזרה לרמה הנורמאלית.

היאקון עוזר בניהול רמות הכולסטרול והטריגליצרידים בתוך הגוף, כמו גם בשליטה במטבוליזם של השומן בכלל. היאקון מכיל גם גליקונוטריינטים (סוכרים חיוניים או רב-סוכריים), והוא משפר את תפקודה של המערכת החיסונית, בדומה להשפעה של האלוורה. היאקון אידיאלי לטיהור הגוף מרעלים ולדיאטות דלות-קלוריות ודלות-סוכר.

איך להשתמש במוצרי יאקון

השתמשו בסירופ יאקון בדיוק כשם שאתם משתמשים בדבש, אגבה או סירופ מייפל - על מזונות, במתכונים ולהמתקת משקאות. לסירופ היאקון יש השפעה מועטה מאוד בלבד על עקומת הסוכר.

כמו שורשים אחרים במשפחת החמניות (ארטישוק ירושלמי), היאקון עשיר מאוד בברזל. שילוב של היאקון עם מזונות-על אחרים שעשירים בברזל, כגון קקאו וספירולינה, עשוי להוות אסטרטגיה יעילה לטיפול באנמיה ולשיפור החמצון בדם.

אפשר לאכול פרוסות של שורש היאקון כחטיף עתיר-מינרלים בעל אינדקס גליקמי נמוך. זהו מעדן נהדר עבור ילדים ומזון מצוין להליכות ארוכות ולטיולים. הוא גם נשמר היטב.

אפשר להוסיף אבקה משורש היאקון או מהעלים שלו לשוקולד תוצרת בית, לחטיפים ולקינוחים לתמיכה ברמה בריאה של הסוכר בדם.

 

 ספרים נלווים: 

דלג לתוכן מרכזי