תהליך ההנבטה
מתוך הספר: נפלאות ההנבטה
א. שלב ההשריה
שלב ההשריה הוא שלב הספיגה. לוקחים זרע יבש המכיל ריכוז של עמילן, חלבון ושומן, וכשמשרים אותו מתרחשת ספיגת הנוזלים, כאשר אנזימים שהיו רדומים מתעוררים בחזרה לחיים ויוצרים פירוק של חומרי תשמורת ושל החומצות מעכבות הנביטה, ומתחילים להיווצר חיים חדשים.
ממלאים קערה במים בטמפרטורת החדר ומכניסים לתוכה את הזרעים. רצוי שמי ההשריה יהיו מטוהרים, משום שהזרעים היבשים סופגים את המים לתוכם ואנו רוצים לקבל נבטים איכותיים עד כמה שניתן.
הזרעים אמורים לטבוע בתוך המים. יש להביא בחשבון שברגע שהזרעים מתמלאים במים הם מתנפחים ומכפילים את גודלם, ולכן יש למלא בקערה מים בכמות רבה.
המים מתמלאים בפסולת אשר יוצאת מתוך הזרעים ולעיתים הם אף נצבעים בצבעים עכורים או נעשים מסריחים. אלו הן החומצות שנפלטות החוצה ומהן אנו שמחים להיפטר. פעמיים ביום מרוקנים את המים מהקערה וממלאים במים חדשים. אני מחליפה מים פעם אחת בבוקר ופעם נוספת בערב.
ב. שלב ההנבטה
בשלב זה מתחיל תהליך הנשימה בנבט על ידי החמצן המגיע מהאוויר. מסננים את הזרעים מהמים, מעבירים אותם לכלי זכוכית ומכסים אותם במגבת. יש לוודא שהזרעים יהיו לחים. אם הם יהיו רטובים מדי הם יירקבו, אך אם הם יהיו יבשים ייעצר תהליך ההנבטה והזרעים לא יצליחו לצמוח, לכן יש לבדוק את הלחות של הזרעים פעמיים ביום.
בשלב ההנבטה הזרע יצמיח שורשון קטן אשר ילך ויגדל בכל יום שעובר. כאשר השורשון יגיע לאורכו של הזרע, זה הסימן שתהליך ההנבטה הסתיים.
בסיום התהליך התרכובת מתפרקת לחלקים קטנים ביותר, הזרעים הופכים להיות קלים לעיכול. האנזימים מפרקים עמילן קשה לעיכול והופכים אותו לדו-סוכר קל לעיכול.
כאשר התהליך הגיע לסיומו נוכל לבחור כיצד להשתמש בנבטים המוכנים. האם נרצה לאוכלם בצורה החיה שלהם, ללא בישול, אולי נרצה לחלוט אותם במים רותחים, או שמא נרצה לבשלם למספר דקות. אם הנבטנו כמות גדולה נוכל אף להקפיאם.
לכל זרע יש את זמן ההשריה וזמן ההנבטה המתאימים לו. טבלה אשר מרכזת את כל סוגי הזרעים ומשך זמן ההשריה וההנבטה שלהם מופיעה בספר.
ישנן חברות שונות אשר מוכרות מנבטות המאפשרות לנו הנבטה קלה עם התעסקות מינימלית. המעוניינים לקנות מנבטות כאלו מוזמנים לשוטט באינטרנט ולמצוא מכשירים יעילים וטובים. אני בכל זאת בוחרת להנביט בצנצנות ובכלי זכוכית פשוטים אשר מצויים בביתי, ומסבירה על גבי דפים אלו כיצד ניתן להנביט בצורה מהירה, קלה וזולה.
לעיתים קורה שניסינו להנביט, אך ההנבטה לא הצליחה. עלינו לבדוק מאיזו חברה קנינו את הזרעים, ויש לדעת שלזרעים אורגניים יש סיכוי ל
חברות המזון המשווקות את הזרעים, אינן מעוניינות שאפילו זרע אחד קטן ינבט בתוך השקית הארוזה ויעפש את כל החבילה, לכן הן לעיתים מקרינות עליהם חומרים מונעי נביטה. החומרים הללו גורמים לזרע שלא יצליח ל
רוצים לקבל את המבצעים של הוצאת פוקוס ישירות לווטסאפ? קליק כאן להצטרפות לקבוצת הווטסאפ הסודית 🤫
לדוגמה, כוסמת ירוקה תנבט בקלות בעוד שכוסמת חומה עברה תהליך של קלייה ואי-אפשר יהיה להנביטה.
רבים מתלוננים בפניי שהנבטה היא תהליך ארוך ומייגע ושאין להם פנאי להתעסקות הרבה הכרוכה בכך. אני מנסה להפריך את הטענות הללו ולהראות לכם שהנבטה היא תהליך פשוט וקל שאינו דורש זמן רב. רוב העבודות במטבח, הכרוכות בבישול, אפייה וטיגון, גוזלות זמן יקר ואף גורמות ללכלוך רב הרבה יותר מכל הנבטה.
כל שההנבטה דורשת ממני זה שני דברים: האחד - לפנות להן מקום קטן על השיש במטבח, והדבר השני - להיות יותר מאורגנת.
ללמוד להיות מאורגנת זה לכשעצמו דבר טוב. לצערנו, בעולמנו המודרני, אנחנו רגילים שכל דבר מגיע אלינו מוכן מייד באותו הרגע. כך גם המזון שלנו. אין לנו סבלנות להמתין ולקבל את זה שמתרחש כאן תהליך. אנו מוסיפים שמרים לבצק, והוא תופח במהירות. אנו קונים "מזון מהיר", וכל שנותר לנו לעשות כדי לאכלו זה בסך הכול לחמם אותו במיקרוגל ולהגיש. ההנבטה היא תהליך ארוך, המצריך ממני סבלנות. כדי שאוכל להגיש לבני ביתי חומוס טרי לכבוד שבת, אני מתחילה את ההכנות כבר מאמצע השבוע. אין דבר יפה יותר מלהתחיל את ההכנות לשבת כבר מיום שלישי.
אך כמו בכל דבר בחיים, עלינו ללמוד כיצד להתייעל ולא לעבוד בצורה כפולה ומתישה. אני נוהגת להנביט בכל פעם כמות גדולה, כאשר אני משאירה חלק מהנבטים מוכנים במקרר ואת החלק הנותר אני מקפיאה. תמיד יהיו לי על השיש במטבח נבטים בתחילת התהליך, במקרר יחכו לי נבטים מוכנים לאכילה ובמקפיא ימתינו להם נבטוטים לשימוש בכל עת שארצה. כך אני גם מאפשרת גיוון. בכל שבוע אני מנביטה קטנית אחרת, אך יש לי כתגבורת שלל של קטניות שונות ומגוונות במקפיא.
לסיכום, בהנבטה אין עניין של חוסר זמן, יש רק עניין של חוסר התארגנות. כשנדע להתארגן בהתאם, יהיו לנו כל העת נבטים ונבטוטים זמינים, בריאים וטעימים להפליא.
בכל מקרה, גם אם אין לכם זמן או אין כוח להנביט בבית - אל תוותרו על אכילת נבטים או נבטוטים. היום ניתן לקנות אותם בבתי טבע שונים וגם כמעט בכל סופרקמרקט.
ספרים נלווים:
-
כוח ההנבטה של קטניות, נבטים, דגנים, זרעים, אגוזים ושקדים
מחיר קטלוגי 128.00₪מחיר שלנו 76.80₪
-
ספר בישול טבעוני שיגלה לכם כיצד להכין בקלות מתכונים טעימים ובריאים על בסיס צמחי בלבד, ללא תוספת שמן ...
מחיר קטלוגי 94.00₪מחיר שלנו 56.40₪