בישול בשמן זרעי ענבים: כל היתרונות

אנחנו מכירים את שמן זרעי הענבים בעיקר כתוסף, אך מתברר שניתן להשתמש בו גם לטיגון קל ולבישול. בין סגולותיו: העלאת הכולסטרול הטוב (HDL), כמויות נאות של ויטמין D וטעם עדין במיוחד

מתוך הספר: שומנים טובים, שומנים רעים

 

יש שמנים, כמו שמן זרעי פשתה, שמאבדים את יתרונותיהם הבריאותיים בטמפרטורות גבוהות. אחרים, כמו שמן זית, ניתן לחמם במתינות. לעומתם, שמן זרעי ענבים הוא בריא מאוד ומסוגל לסבול טמפרטורות גבוהות, מה שעושה אותו מתאים לטיגון, לבישול ואפילו לצלייה.

כפי שמרמז שמו, שמן זרעי ענבים מופק מזרעי ענבים, אחרי שעברו כבישה בשביל יין. גרעיני הענבים עשירים בפרואנטוציאנידינים, חומרים שככל הנראה, הם אלה שהופכים את הדיאטה הים-תיכונית למוצלחת. כמות היין המתונה בדיאטה זו, מספקת פרואנטוציאנידינים ששומרים מפני חמצון השומן בזמן הארוחה ובכך מקטינים את הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם. בשמן זרעי ענבים יש כמות קטנה של פרואנטוציאנידינים, אך הוא עדיין הבחירה הטובה ביותר לבישול בחום גבוה.
 
(sxc)
 

השפעה מיוחדת על הכולסטרול

זהו שמן רב-בלתי-רווי (polyunsaturated) וכאשר רוכשים אותו, יש לחפש את הסוג שעבר כבישה קרה, ששומר על היתרונות הבריאותיים הרבה יותר מאשר אלה שעברו מיצוי כימי.

למרות ששמן זרעי ענבים הוא ממשפחת החומצה הלינולאית (LA), עם התכולה הגבוהה ביותר של LA מכל שמן אחר (75%), יש לו השפעה מיוחדת על כולסטרול. כפי שהוזכר בפרק 3, למרות יכולתו של LA להוריד את רמות הכולסטרול, הוא נוטה להוריד את הרמה של HDL הטוב יחד עם הכולסטרול הרע, LDL. לשמן זרעי ענבים, עם זאת, יש יכולת מיוחדת להוריד את הרמה של LDL ולהעלות את הרמה של HDL, ככל הנראה בגלל הפרואנטוציאנידינים.

מחקרים רבים הראו, שלשמן זרעי ענבים יש יכולת הגנה על הלב. באחד מהמחקרים שנערך במשך שלושה שבועות, קיבלו הנבדקים 45 מיליליטר של שמן זרעי ענבים ביום. בסוף המחקר נמדדה עלייה של 13% ברמת ה-HDL וירידה של 7% ברמת ה-LDL.

אלה לא היתרונות היחידים של שמן זרעי ענבים. כף אחת מספקת כמעט את כל הכמות המומלצת של ויטמין E, ויטמין חיוני, שקשה לקבל ממקורות מזון. כמו כן, טעמו של שמן זה עדין מאוד ולכן הוא משתלב יפה עם עשבי מאכל ועם כל סוגי המזון.

 ספרים נלווים: 

דלג לתוכן מרכזי